StoryEditor

IoT môže byť odpoveďou na potreby zefektívniť biznis

24.09.2021, 00:00
V súčasnosti si už len ťažko dokážeme predstaviť život bez moderných technológií a najrôznejších inteligentných (teda „smart“) zariadení. Sú všade okolo nás - zďaleka nevládnu len domácnostiam a kanceláriám, svoje miesto si dlhodobo upevňujú predovšetkým v rôznych odvetviach biznisu vrátane výrobných fabrík. Takéto smart zariadenia sú tiež kľúčovou súčasťou komplexných IoT riešení pre firmy. Mnohí podnikatelia však stále celkom dobre nevedia, čo si pod touto skratkou majú predstaviť a ani to, prečo by sa o to vôbec mali zaujímať.

Za nenápadnou skratkou IoT sa skrýva takzvaný Internet of Things, alebo ak chcete, internet vecí. Ide o sofistikované a inteligentné systémy, ktoré vďaka prepojeniu rozličných senzorov umožňujú na diaľku získavať a zhromažďovať aktuálne dáta o konkrétnom objekte alebo zariadení. Zároveň, čo je podstatné, dávajú možnosť takéto zapojené zariadenia ovládať na diaľku – v domácnosti napríklad vypnúť kúrenie či ventil prívodu vody pri havárii. „Ide o to, že na internet sú pripojené produkty, ktoré takúto možnosť predtým nemali, ako napríklad chladnička, ale aj snímač na parkovacom mieste, prípadne domáca kamera a využívajú sa takto novým spôsobom,“ vysvetľuje technologický odborník a šéfredaktor magazínu TOUCHIT Ondrej Macko.

Predmety a zariadenia, o ktorých by ste to predtým nepovedali, vás hravo informujú o stave, v akom sa práve nachádzajú – dozviete a tak napríklad o plnosti odpadovej nádoby, vlhkosti pôdy, spotrebe energií či teplote v chladiacom zariadení. Je logické, že si takéto praktické riešenia rýchlo našli cestu do domácností, ale aj podnikov. „Všetky tieto dáta zo senzorov prúdia prostredníctvom existujúcej mobilnej siete alebo siete určenej špeciálne pre IoT. Riešenia pre internet vecí dokážu takto zozbierané dáta vyhodnocovať a zákazník tak získa dobrý základ pre zefektívnenie procesov v rôznych sférach fungovania firmy,“ nadväzuje Peter Bäuml, manažér IT riešení pre B2B zákazníkov zo spoločnosti Orange Slovensko.

OiT OiT Dreamstime.com

Základom je pripojenie

Kvalitné a rýchle siete sú zásadným technologickým míľnikom, ktorého súčasťou v budúcnosti nebudú len vyššie prenosové rýchlosti a rozšírená kapacita siete, ale aj inovatívne možnosti. „Je to úplne nový trh. Napríklad ak je merač spotreby vody pripojený na internet, nie je potrebné posielať na ručné odčítanie ľudí, ale tento úkon je urobený veľmi rýchlo, naraz u všetkých a presne,“ spresňuje Macko. Podobným príkladom môže byť chladnička, ktorá má možnosť zahlásiť majiteľovi, čo všetko sa v nej nachádza a kedy je dátum exspirácie potravín. Podľa odborníka je to konkurenčná výhoda.

Práve moderné siete umožňujú rýchly prenos nameraných dát či kontrolu zariadení v reálnom čase. Naraz tak vedia obslúžiť násobne väčšie množstvo zariadení a vďaka extrémne nízkej odozve nebudú prekážkou pri využití v takých odvetviach, ako je doprava, priemysel, zdravotníctvo či kritická infraštruktúra.

Dreamstime.com

Senzory vládnu svetu

Ako však môžu firmy z IoT profitovať a prečo by o ňom mali začať uvažovať? Predstavme si dnešného typického zákazníka IoT služieb. V súčasnosti sú to najmä firmy podnikajúce v odvetví priemyslu, veľkoobchodu, distribučné spoločnosti, ale aj firmy zo sektora služieb. „Využívajú predovšetkým riešenia, ktoré im ponúkajú vstupy z rôznych typov senzorov, na základe čoho môžu vyhodnocovať a optimalizovať proces výroby či kontrolu efektivity vstupov, ako napríklad spotrebu vody či elektriny. Umožňujú teda zefektívnenie fungovania aj s ohľadom na budúcu finančnú úsporu,“ hovorí Peter Bäuml z Orange Slovensko.

Riešenia však vedia pomôcť aj pri plnení niektorých legislatívnych požiadaviek, ako je napríklad povinný smart metering pri odčítavaní spotreby energií u distribútorov alebo takzvaná HACCP regulácia, v rámci ktorej je potrebné pravidelne merať teplotu či vlhkosť v zariadeniach na úschovu potravín ako chladničky či mrazničky. „Tento proces vie naše riešenie automatizovať vďaka diaľkovému odčítaniu hodnôt. Z menej štandardných riešení môžeme spomenúť napríklad rozličné merania vo vysoko výbušnom či pre ľudí inak nebezpečnom prostredí alebo monitoring podmienok a životnej pohody jednotlivých hospodárskych zvierat,“ pokračuje Bäuml. Profitovať z IoT môžu teda spoločnosti naozaj rôznymi spôsobmi.

IoT pre firmy na dosah

Každá zdravá firma by sa mala zaujímať o to, akým spôsobom môže vylepšovať alebo zjednodušovať svoje procesy. „Biznis zákazníkom ponúkame širokú škálu IoT služieb, ale najmä vieme navrhnúť množstvo škálovateľných riešení šitých presne na aktuálne potreby a oblasť ich podnikania. Pomôžu im zefektívniť prevádzku, ušetriť zdroje a tiež identifikovať potenciálne rezervy vo fungovaní firmy,“ ukončil Bäuml.

Advertisement

menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
25. apríl 2024 09:17