StoryEditor

Triedenie, recyklácia, zálohovanie, legislatíva. A čo ešte?

23.09.2021, 00:00
Jeseň je v odpadovom hospodárstve horúca

Odpadové hospodárstvo je komplexná a dynamická oblasť. V septembri sa rozhodujú výrobcovia pre zmenu organizácie zodpovednosti výrobcov, takže úroveň a kvalita servisu je aktuálna téma.

Slovenské domácnosti vyprodukovali za minulý rok 2,43 milióna ton komunálneho odpadu. Je to opäť medziročný rast a povedzme si pravdu – objem odpadov sa bude aj v budúcnosti pravdepodobne zvyšovať. Zároveň však bude rásť aj povinnosť znižovať skládkovanie a zvyšovať recykláciu.

Slovenské štatistiky hlásia, že sa zlepšujeme. Miera recyklácie komunálneho odpadu sa v ostatných rokoch významne zvyšuje. V roku 2020 bolo zrecyklovaných 44 percent odpadov, kým pred piatimi rokmi to bolo len necelých 15 percent. Po prvýkrát v našej krátkej histórii skončila na skládkach menej ako polovica komunálneho odpadu.

Jedným z kľúčových faktorov, ktorý je za týmito pozitívnymi štatistikami, je rozšírená zodpovednosť výrobcov. „Výrobcovia si strážia svoje peniaze, ktoré platia vo forme recyklačných príspevkov za výrobky. Majú právo na kontrolu, keďže následne je z tých financií  financovaný triedený zber, preprava a recyklácia odpadov z týchto výrobkov,“ prízvukuje Ronald Blaho, riaditeľ organizácie zodpovednosti výrobcov ASEKOL SK. A hneď aj dodáva –  rozšírená zodpovednosť výrobcov je fungujúci komponent a má potenciál na ďalší efektívny rast.

Na Slovensku postupne čoraz lepšie triedime a podiel vytriedených zložiek za minulý rok dosiahol už necelú tretinu komunálneho odpadu (29 %). Zlepšiť by sme sa mali v zbere použitých batérií a najmä elektroodpadu, ktorý rastie najrýchlejšie a najmasívnejšie.

Spoločnosť ASEKOL SK preto vychádza v ústrety obyvateľom projektom Červeno-biele kontajnery. „Naše kontajnery sú určené na zber elektroodpadu a slúžia takmer pre dvadsať percent obyvateľov Slovenska. Spolupracujeme už s vyše šesťdesiatimi samosprávami a pokračujeme ďalej,“ plánuje Ronald Blaho.

Viac ako dekáda skúseností v zbere a recyklácii batérií a elektroodpadu urobila z organizácie zodpovednosti výrobcov ASEKOL SK lídra v segmente. Nové dekády však prinášajú s nástupom elektromobility sofistikovanejšie výzvy. Ak nechceme opakovať chyby z minulosti, tak súčasťou batériového ekosystému by mal byť aj ich zber a recyklácia.

V rozhovore s Ronaldom Blahom sa dozviete

  • Čo tvorí takmer polovicu čiernej nádoby a čo by nám najviac pomohlo znížiť objem zmesového odpadu z domácností
  • Prečo je zber a recyklácia obalov najdynamickejšia oblasť v odpadovom hospodárstve
  • Ktorý odpad najviac trápi európskych a slovenských úradníkov a kam pôjdu peniaze z plánu obnovy
  • Aké šance má Slovensko v batériovom ekosystéme a či ich vôbec má

Ak vás téma zaujala, tie najlepšie informácie zo scény odpadového hospodárstva nájdete vo videu:

Na čo by mali výrobcovia prihliadať, ak sa potrebujú spoľahnúť na svoju OZV?

01 - Modified: 2021-09-15 19:39:52 - Feat.: 0 - Title: V roku 2022 nás čaká mnoho zmien, ktoré sú kľúčové? 02 - Modified: 2021-09-09 12:18:19 - Feat.: 0 - Title: Skúsenosti a znalosti sú nenahraditeľné. Nepopáľte sa
menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
18. apríl 2024 19:55