StoryEditor

Prečo sú odpady spojené najmä s pokutami?

30.09.2021, 00:00
Jeseň je v odpadovom hospodárstve horúca.

Na jednej strane už na Slovensku lepšie triedime a recyklujeme, na druhej strane inšpekcia životného prostredia udelila minulý rok historicky najvyššie pokuty.

Po prvýkrát menej ako polovica odpadu na skládke a súčasne 1,9 milióna eur udelených na pokutách.

Hovorí to o tom, že sa zlepšuje osveta a zároveň legislatíva kladie na výrobcov a odpadárov čoraz vyššie nároky. „Odpadové hospodárstvo už dávno nie je iba o triedení, aj keď je to pre širokú verejnosť najviac zrozumiteľná téma,“ hovorí Ronald Blaho, konateľ organizácie zodpovednosti výrobcov ASEKOL SK.

V septembri sa rozhodujú výrobcovia pre zmenu organizácie zodpovednosti výrobcov, takže úroveň a kvalita servisu je aktuálna téma.

Každý producent odpadu má mnoho povinností, navyše každý rok pribúdajú, legislatíva sa mení aj dvakrát ročne, a preto treba pri výbere OZV zvážiť viacero faktorov. Výrobca  totiž uzatvorením zmluvy na dva roky zverí svoje dobré meno aj rozpočet profesionálnej organizácii.

Najčastejšia otázka, ktorú dostávajú OZV v praxi, je paradoxne tá najľahšia – identifikácia výrobku. „Pomáhame zákazníkom pri identifikácii, či daný výrobok je alebo nie je elektrozariadením, či je alebo nie je obalom či neobalovým výrobkom,“ zhŕňa skúsenosti Ronald Blaho. Pochopiteľne s tým súvisia aj recyklačné príspevky a nasleduje zber a recyklácia.

Hneď na druhom mieste v pomyselnom poradenskom rebríčku je odborné poradenstvo a pomoc v otázkach súvisiacich s platnou legislatívou odpadového hospodárstva a legislatívny monitoring.

Zároveň by takto mala spoľahlivá OZV poskytnúť svojim klientom aj operatívnu odbornú pomoc a súčinnosť aj v prípade kontroly zo strany štátneho orgánu, či už je to  Slovenská inšpekcia životného prostredia alebo priamo rezortné ministerstvo.

Ak pripočítame k legislatívnej erudovanosti ešte aj logistické znalosti, dostatočnú finančnú stabilitu a odborné vedomosti z recyklácie, predstavte si profesionálnu OZV ako tím, ktorý nespí  na vavrínoch.

Možno práve preto sú v ASEKOLe pre všetkých srdcovkou Recyklohry. Tento vzdelávací program pre školy funguje tak dlho ako samotný ASEKOL, čiže jedenásť rokov. „Od elektrozariadení a batérií sme sa v rámci programu posunuli aj k triedeniu odpadov z obalov a neobalov či sadeniu stromov a teraz smerujeme k tomu, ako porozumieť a predchádzať klimatickým zmenám,“ s nadšením vypočítava Ronald Blaho.

Projektová manažérka počas školského roka zadáva zúčastneným školám a žiakom rôzne úlohy a tí ich spoločne s učiteľmi riešia. Získané body potom školy vo virtuálnom e-shope vymieňajú za rôzne učebné pomôcky. Dnes je takto v projekte Recyklohry takmer tisíctristo subjektov a zapojené sú materské, základné a stredné školy z celého Slovenska. A čo je na tom najlepšie? Že deti učia triediť svojich rodičov.

V rozhovore s Ronaldom Blahom sa dozviete:

  • Nie je batéria ako batéria z hľadiska chemického zloženia a ani elektrozariadenie nemusí byť ľahké identifikovať
  • Ako sa líšia generácie vo vzťahu k životnému prostrediu
  • Či bude existovať budúcnosť bez obalov
  • Na čo by mali výrobcovia prihliadať, ak sa potrebujú spoľahnúť na svoju OZV a aj byť na ňu hrdí

Ak vás téma zaujala, tie najlepšie informácie zo scény odpadového hospodárstva nájdete vo videu:

Na čo by mali výrobcovia prihliadať, ak sa potrebujú spoľahnúť na svoju OZV?

01 - Modified: 2021-09-22 15:25:23 - Feat.: 0 - Title: Triedenie, recyklácia, zálohovanie, legislatíva. A čo ešte? 02 - Modified: 2021-09-15 19:39:52 - Feat.: 0 - Title: V roku 2022 nás čaká mnoho zmien, ktoré sú kľúčové? 03 - Modified: 2021-09-09 12:18:19 - Feat.: 0 - Title: Skúsenosti a znalosti sú nenahraditeľné. Nepopáľte sa
menuLevel = 1, menuRoute = hn-special, menuAlias = hn-special, menuRouteLevel0 = hn-special, homepage = false
19. apríl 2024 10:07