Ruský prezident Vladimir Putin. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Plány na prijatie Fínska a Švédska do NATO nie sú problém, povedal Putin

16.05.2022, 18:40
Autor:
ČTKČTK

Spojené štáty podľa Putina podporovaním rozširovania NATO robia "agresívne" kroky k ďalšiemu vyostrovaniu už aj tak vypätej svetovej bezpečnostnej situácie.

Plány na prijatie Fínska a Švédska do NATO nie sú problém, vyhlásil dnes podľa agentúry Reuters ruský prezident Vladimir Putin. Pripojenie severských krajín do Severoatlantickej aliancie by podľa neho Moskva nevnímala samo o sebe ako hrozbu. Upozornil ale, že Rusko by muselo reagovať, ak by Severoatlantická aliancia chcela do týchto krajín rozširovať vojenskú infraštruktúru.

Spojené štáty podľa Putina podporovaním rozširovania NATO robia "agresívne" kroky k ďalšiemu vyostrovaniu už aj tak vypätej svetovej bezpečnostnej situácie.

Putin nespresnil, aké by Moskva prijala kroky v prípade presunu infraštruktúry NATO na územie Fínska a Švédska. "Uvidíme, aké pre nás vytvoria hrozby," povedal. "Vytvára sa tu problém bez akýchkoľvek dôvodov. Budeme reagovať zodpovedajúcim spôsobom," dodal.

image

Je to oficiálne: Švédsko požiada o vstup do NATO

Fínsko sa Švédskom usilujú o vstup do NATO v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. Putin opakovane ospravedlňuje útok na svojho suseda tým, že sa Rusko cítilo byť ohrozené rozširovaním Severoatlantickej aliancie na východ po rozpade Sovietskeho zväzu.

Putin hovoril na summite lídrov krajín združených v Organizácii Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB), na ktorom sa zišli aj lídri Arménska, Kazachstanu, Kirgizska, Tadžikistanu a Bieloruska. Bieloruský vodca Alexander Lukašenko na stretnutí vyzval členov ODKB, aby zostali jednotní, a obvinil Západ z toho, že chce konflikt na Ukrajine predlžovať a tým čo najviac oslabiť Rusko.

Lukašenko tiež odsúdil "pekelné sankcie", ktoré západné krajiny uvalili na jeho krajinu a ktorým sa podľa neho dalo predísť, ak by aliancia ODKB hovorila jedným hlasom. "Bez jednotného postoja bude zjednotený Západ navyšovať tlak na postsovietsky priestor," povedal Lukašenko.

01 - Modified: 2024-04-24 20:34:25 - Feat.: - Title: Na podujatie Ľavicovej strany vtrhli maskovaní útočníci, hlásia troch zranených 02 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 03 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg 04 - Modified: 2024-04-23 17:16:54 - Feat.: - Title: NATO podľa Stoltenberga neplánuje rozmiestňovať jadrové zbrane v ďalších krajinách, kontroluje ich USA 05 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 12:38