StoryEditor

Pri útokoch v Afganistane zahynulo 14 ľudí

25.05.2022, 23:25
Autor:
TASRTASR

V afgánskom meste Mazár-e Šaríf dnes pri útoku na tri minibusy prišlo o život deväť ľudí a 15 ďalších bolo zranených. K akcii sa neskôr prihlásila teroristická organizácia Islamský štát.

Výbuch bol hlásený tiež z Kábulu. Podľa tamojších zdravotníkov si vyžiadal životy piatich ľudí a 17 osôb bolo zranených.

Hovorca kábulskej polície Chálid Zadrán povedal, že sa explózia ozvala v mešite, kam ľudia prišli k večerným modlitbám. Zástupcovia kábulskej nemocnice oznámili, že si výbuch vyžiadal 22 obetí, z ktorých päť zomrelo.

V meste Mazár-e Šaríf, ktoré je strediskom provincie Balch, sa stali terčom atentátu tri autobusy, oznámila polícia.

"V troch minibusoch v rôznych častiach mesta boli bomby," uviedol hovorca polície v Balchu. O život podľa neho prišlo najmenej deväť ľudí a 15 utrpelo zranenia. Všetky obete patrili ku komunite afganských šiitov, povedal hovorca.

Islamský štát, ktorý si v Afganistane hovorí Islamský štát-Chorásán, vyznáva sunnitský islam. K útokom v Mazáre Šarífu sa prihlásil na sociálnej sieti telegram.

Afganistanu od vlaňajšieho augusta vládne znovu radikálne hnutie Taliban. Pokračujú tam atentáty, ku ktorým sa často hlási Islamský štát.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 04:19