StoryEditor

Maďarské fondy na ropu sú na bode mrazu, Poľsko čaká na odblokovanie svojich miliárd

26.05.2022, 13:55
Autor:
ČTKČTK

Európska komisia kvôli obavám z korupcie či politického vplyvu na justíciu už viac ako pol roka blokuje Budapešti a Varšave peniaze z mimoriadneho fondu obnovy.

V úplne rozdielnej pozícii sú pred nadchádzajúcim mimoriadnym summitom Európskej únie dve krajiny, ktoré niekoľko rokov spájal spor ich vlád s inštitúciami Únie o právny štát. Zatiaľ čo Maďarsko stále blokuje ostatnými podporované embargo na dovoz ruskej ropy a požadované peniaze na ropnú infraštruktúru podľa únijných činiteľov zrejme ešte dlho neuvidí, poľský premiér Mateusz Morawiecki sa v Bruseli môže dočkať odblokovania mimoriadnych miliárd pre svoju krajinu. Niektorí diplomati pritom usudzujú, že jedinou nádejou na rýchlu zhodu na ropnom embargu je vyjsť v ústrety inej maďarskej požiadavke a vybrať z nej ropu tečúcu potrubím.

Európska komisia kvôli obavám z korupcie či politického vplyvu na justíciu už viac ako pol roka blokuje Budapešti a Varšave peniaze z mimoriadneho fondu obnovy, z ktorého veľká väčšina ostatných krajín už prvé príspevky dostala.

Podpredseda EK Valdis Dombrovskis však v utorok povedal, že Poľsko by sa mohlo schválenie svojich takmer 24 miliárd eur dočkať už počas niekoľkých nasledujúcich dní. Hovorkyňa v stredu uviedla, že šéfka únijnej exekutívy Ursula von der Leyenová dva dni po summite vyrazí do Poľska, kde správu oficiálne oznámi.

image

Soros povzbudzuje Európu: Máte na Putina páky, Rusko môže prísť o kľúčové vrty

Prístup oboch štátov, ktoré boli vo vzťahu k Bruselu dlhodobo súputníkmi, výrazne rozdelila ruská invázia na Ukrajinu. Poľsko stojí na čele snáh o čo najprísnejšie sankcie proti Moskve a pomoc Kyjevu, k Rusku ústretovejšie Maďarsko s odkazom na svoju energetickú závislosť sankcie brzdí, odmieta tiež dodávať Ukrajine zbrane. Poľsko okrem toho vyšlo komisii v ústrety v otázkach nezávislosti sudcov, zatiaľ čo premiér Viktor Orbán po aprílovom jasnom volebnom víťazstve odmieta robiť v otázke vlády práva akékoľvek ústupky s tým, že maďarskí voliči jeho politiku podporujú.

Maďarsko preto svoj prídel z fondu ešte nejaký čas neočakáva. Nový maďarský minister pre miestny rozvoj a niekdajší eurokomisár Tibor Navracsics dnes bruselskému webu Politico povedal, že rokovania s komisiou "spomaľujú" a že dúfa v dohodu do októbra či novembra. Na fond sú pritom naviazané aj peniaze, ktorými chce exekútíva Únie podporiť členské krajiny v odchode od ruských energií vrátane ropy. Budapešť minulý týždeň vyčíslila náklady, ktoré si vyžiada úprava maďarskej ropnej infraštruktúry kvôli ukončeniu dovozu ruskej ropy, na 15 až 18 miliárd eur, z čoho by z fondu mohla zrejme dostať iba zlomok, a to až po jeho schválenie.

image

Zistenie HN: ropná daň sa odkladá. Hlasovať sa bude v júni, potvrdil v HNtelevízii Sulík

Orbán s touto situáciou nie je spokojný a podľa agentúry Reuters tento týždeň šéfovi Európskej rady Charlesovi Michelovi predsedajúcemu summitom napísal, že o embargu nechce v pondelok a utorok v Bruseli s ostatnými lídrami vôbec rokovať. Michel však v stredu uviedol, že stále vidí nádej na dojednanie dohody ešte pred summitom.

Mnoho diplomatov vidí túto možnosť skepticky, niekoľko zdrojov citovaných webom Politico však hovorí o núdzovom variante. Zákaz dovozu by sa podľa inej maďarskej požiadavky vztiahol iba na ropu dovážanú tankermi, ktorá tvorí až tri štvrtiny ruskej ropy mieriacej do únijných krajín. Ekonomickým dopadom by sa tak vyhli krajiny napojené na ropovod Družba, teda ako Maďarsko, tak aj Slovensko či Česko. Všetky tri štáty už v súčasnom návrhu embarga dostali od Bruselu výnimky, s ktorými sa až na Budapešť uspokojili.

01 - Modified: 2022-05-24 16:27:17 - Feat.: 1 - Title: Orbán oznámil vyhlásenie stavu vojnovej hrozby 02 - Modified: 2022-05-25 17:54:51 - Feat.: 1 - Title: Orbán avizoval zdanenie extra zisku bánk a korporácií 03 - Modified: 2022-05-24 13:42:42 - Feat.: 0 - Title: Mikloš o vojne na Ukrajine: Neúčinné sankcie? Zlom príde koncom leta, Rusko sa vráti do 80. rokov 04 - Modified: 2022-05-24 14:05:48 - Feat.: 1 - Title: Budúcnosť ruskej ropy stojí na Budapešti. Orbán o téme odmieta diskutovať 05 - Modified: 2022-05-24 08:36:55 - Feat.: 1 - Title: Dohoda o stopke pre ruskú ropu sa blíži, očakáva Nemecko. Maďarsko však stále cúva
01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 20:44:29 - Feat.: - Title: Pripomienku povstania v židovskom gete vo Varšave poznamenal incident, narušil ho muž s palestínskou vlajkou 04 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 05 - Modified: 2024-04-19 17:58:12 - Feat.: - Title: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine, povedal Orbán
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 06:26