StoryEditor

Erdogan nebude ďalej komunikovať s gréckymi predstaviteľmi

02.06.2022, 07:31
Autor:
TASRTASR

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v stredu oznámil, že ďalej odmieta rokovať s predstaviteľmi Grécka pre pokračujúci spor nad ostrovmi a vzdušným priestorom v Egejskom mori.

"Už s nimi nebudeme mať bilaterálne stretnutia," povedal Erdogan v tureckom parlamente. "Viete, že sme s Gréckom mali dohodu o strategickom stretnutí rady. Včera som nášmu ministrovi zahraničných vecí oznámil, že túto dohodu rušíme," pokračoval.

Turecko a Grécko uzavreli túto dohodu o rozvíjaní vzájomnej spolupráce ešte v roku 2010.

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis v máji americkému Kongresu povedal, že prelety tureckých bojových lietadiel nad gréckymi ostrovmi boli "otvorenými aktmi agresie, ktoré porušujú grécku suverenitu a územné práva". Toto vyjadrenie značne zvýšilo napätie medzi Ankarou a Aténami.

Erdogan tvrdí, že Mitsotakis počas nedávnej návštevy Spojených štátov nabádal amerických predstaviteľov, aby Ankare nepredali stíhačky typu F-16, uviedli turecké provládne médiá.

"Chodí do Spojených štátov, negatívne o nás hovorí pred Kongresom. Už toho máme dosť," povedal turecký prezident v parlamente bez spomenutia mena gréckeho premiéra.

Grécky premiér tento týždeň v Bruseli uviedol, že sa nebude púšťať do vymieňania osobných urážok s Erdoganom. Podľa jeho slov Turecko ohrozuje jeho krajinu a Ankara "premárnila možnosť" na zlepšenie vzťahov.

Tureckí predstavitelia tvrdia, že Grécko rozmiestnilo na ostrovoch v Egejskom mori vojakov, čo je v rozpore s mierovými zmluvami podpísanými po prvej a druhej svetovej vojne.

Atény na margo týchto tvrdení uviedli, že vojaci sú na ostrovoch v Egejskom mori pre to, lebo sú tureckí vojaci, bojové lietadlá a výsadkové lode rozmiestnené na tureckom pobreží Egejského mora.

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v utorok zopakoval, že ak bude Grécko naďalej posielať vojakov na ostrovy v Egejskom mori, Ankara spochybní jeho suverenitu nad týmto územím.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok podporil Atény a odsúdil akékoľvek spochybňovanie suverenity gréckeho územia.

Nemeckí vládni predstavitelia uviedli, že akékoľvek otázky týkajúce sa suverenity členských štátov EÚ sú "neprijateľné" a vyzvalo obe štáty, aby naďalej komunikovali.

01 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni 03 - Modified: 2024-04-16 20:54:49 - Feat.: - Title: Netanjahu chce vyvolať regionálny konflikt, aby politicky prežil, vyhlásil Erdogan 04 - Modified: 2024-04-16 06:31:52 - Feat.: - Title: Grécki konzervatívci majú na kandidačnej listine odsúdeného Beleriho 05 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
18. apríl 2024 15:57