StoryEditor

Únia poskytla Ukrajine ďalších vyše dvesto miliónov eur na humanitárnu pomoc

09.06.2022, 14:58
Autor:
TASRTASR

Celková finančná humanitárna pomoc a hodnota vecnej pomoci v reakcii na inváziu Ruska na Ukrajinu presahujú 700 miliónov eur.

Európska únia vo štvrtok vyčlenila ďalších 205 miliónov eur na humanitárnu pomoc Ukrajine.  Oznámil to eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič v rámci svojej pracovnej návštevy Ukrajiny.

Lenarčič pricestoval do Kyjeva, kde sa stretne s predstaviteľmi humanitárnych organizácií a zástupcami ukrajinskej vlády, aby pomohol koordinovať krízovú reakciu Únie priamo na mieste.

Celková finančná humanitárna pomoc a hodnota vecnej pomoci v reakcii na inváziu Ruska na Ukrajinu presahujú 700 miliónov eur. Z tejto sumy bolo 13 miliónov eur vyčlenených na projekty súvisiace s prijímaním ukrajinských utečencov v susednom Moldavsku.

Podľa Lenarčiča EÚ úzko spolupracuje s ukrajinskými orgánmi, aby pomohla zabezpečiť, že pomoc poskytovaná členskými štátmi bude v súlade s neustále sa vyvíjajúcimi potrebami.

Okrem finančnej humanitárnej pomoci Únie zmobilizovala aj ďalšie zdroje na poskytnutie pomoci Ukrajine. Prostredníctvom doteraz najväčšej mobilizácie Mechanizmu Únie v oblasti civilnej ochrany všetkých 27 členských štátov, ako aj Turecko, Nórsko a Severné Macedónsko poskytli viac ako 38-tisíc ton pomoci vrátane potravín, ochranných odevov, ale aj strategického vybavenia, ako sú hasičské autá, nákladné autá, mobilné nemocnice a dodávky energií v hodnote 373 miliónov eur.

Vzhľadom na rozsah tejto operácie EÚ zriadila logistické centrá v Poľsku, Rumunsku a na Slovensku. Na Ukrajine boli zriadené aj dva humanitárne sklady (Vinnycia a Dnipro) a súvisiace logistické operácie sú financované Úniou.

Viac ako 500 pacientov z Ukrajiny, ktorí potrebujú nepretržitú liečbu alebo naliehavú lekársku pomoc, bolo prevezených do európskych nemocníc z Ukrajiny či Moldavska. Hlavnými cieľovými krajinami pre pacientov z Ukrajiny boli doteraz Belgicko, Nemecko, Dánsko, Španielsko, Francúzsko, Írsko, Taliansko, Luxembursko, Holandsko, Nórsko, Portugalsko, Rumunsko a Švédsko.

EÚ zmobilizovala svoju núdzovú rezervu rescEU, aby dodala kľúčové zdravotnícke vybavenie zo zásob zdravotníckych zariadení rescEU, ktoré mali na svojom území Nemecko, Holandsko, Maďarsko a Grécko. Do svojej flotily pridala nové zdravotnícke evakuačné lietadlo, ktoré pomáha s presunmi pacientov potrebujúcich naliehavú zdravotnú starostlivosť, do rôznych nemocníc po Európe.

Humanitárni partneri EÚ zabezpečujú, aby sa pomoc dostala k najzraniteľnejším ľuďom. Do 9. júna programy hotovostnej pomoci financované EÚ pomohli 1,6 miliónu ľudí nakupovať veci, ktoré najviac potrebujú.

01 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 02 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 03 - Modified: 2024-04-23 19:46:08 - Feat.: - Title: Sieť TikTok predložila Bruselu správu o rizikách spojených s novou aplikáciou. Užívatelia dostávajú úlohy 04 - Modified: 2024-04-23 19:28:55 - Feat.: - Title: Ukrajinská polícia oznámila zadržanie šiestich Čechov pre podvod 05 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
24. apríl 2024 15:01