StoryEditor

Heger: Máme záujem o sociálny dialóg. Rokovali sme o troch zásadných veciach

13.06.2022, 13:40
Autor:
TASRTASR

Premiér na rokovaní tripartity ocenil spätnú väzbu a diskusiu hospodárskych a sociálnych partnerov.

Vláda má záujem o sociálny dialóg. Uviedol to po rokovaní pondelkovej mimoriadnej Hospodárskej a sociálnej rady predseda vlády Eduard Heger (OĽANO).

Sociálny zmier

"Vláda má záujem o sociálny dialóg. Je nesmierne dôležité mať sociálny zmier. Preto oceňujem spätnú väzbu a diskusiu hospodárskych a sociálnych partnerov. V nej sme skonštatovali, že dnes do veľkej miery čelíme bezprecedentným okolnostiam. Oceňujem konštruktívny dialóg, ktorý bol dnes na Hospodárskej a sociálnej rade, kde sme mohli navzájom diskutovať o možných riešeniach," priblížil premiér.  

Informoval, že na rade sa otvorili rokovania v troch zásadných veciach. "Prvá sa týkala diskusie so zástupcami zamestnancov. Povedal som zástupcom zamestnancov, že som si vedomý okolností, ktorým čelíme. Preto som im ponúkol diskusiu o možnom skoršom termíne mzdových kompenzácií (v štátnej a verejnej správe, pozn. TASR) s výhľadom na ďalšie dva roky vlády," doplnil.

Druhá oblasť sa podľa neho týkala zamestnávateľov. "Tam som im ponúkol rokovanie týkajúce sa optimalizácie daňového mixu. Budeme sa snažiť znižovať daňovo-odvodové zaťaženie na strane práce, čo budeme kompenzovať zvýšením daňového zaťaženia na strane spotreby, majetku a negatívnych externalít," poznamenal.

"Tretia oblasť sa týkala samospráv, najmä kompenzácie daňového bonusu a optimalizácie daňového mixu. Ministerstvo financií už predstavilo svoje opatrenia prvej zo skupiny zástupcov samospráv, a to Únii miest Slovenska.

Heger vidí rezervy

Diskusia bude prebiehať aj so zástupcami Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a žúp. Je dôležité, aby diskusie prebehli v najbližších týždňoch," dodal Heger.

Doplnil, že je potrebné zintenzívniť a skvalitniť komunikáciu medzi jednotlivými rezortmi a hospodárskymi a sociálnymi partnermi.

"Tu vidím aj ako predseda vlády ešte rezervy. Preto som na rade jasne povedal, že v najbližších mesiacoch budem chodiť na každú radu, aby som dozrel, že sa v tomto veci pohli dopredu a že dialóg prebieha aj na úrovni rezortov," oznámil premiér.

01 - Modified: 2024-01-22 14:46:12 - Feat.: - Title: Dedičstvo po minulej vláde: Slovensko najnovšie dáta zaradili v Európe k rozpočtovým hriešnikom 02 - Modified: 2023-11-23 09:28:31 - Feat.: - Title: Z troch najvyšších ústavných činiteľov zarobila v roku 2022 najviac prezidentka 03 - Modified: 2023-11-07 14:05:52 - Feat.: - Title: Eduard Heger skončí na čele Demokratov, kandidatúru zvažuje Jaroslav Naď 04 - Modified: 2023-11-01 13:05:07 - Feat.: - Title: Demokrati budú mať v decembri snem, voliť si majú nové vedenie 05 - Modified: 2023-10-13 17:13:07 - Feat.: - Title: Heger v HNtelevízii: Nevyšlo nám to, lebo nie sme populisti. Ako predseda cítim podporu
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
18. apríl 2024 20:50