WA 39 Doneck - Dvaja britskí občania, 28-ročný Aiden Aslin (vľavo), 48-ročný Shaun Pinner (vpravo) a Maročan Bráhím Saadún (uprostred) sedia za mrežami v súdnej sieni v neuznanej Doneckej ľudovej republike v Donecku na východe Ukrajiny. FOTO TASR/APSNÍMKA:
StoryEditor

Londýn kontaktoval Rusko kvôli Britom odsúdeným na Ukrajine na smrť

21.06.2022, 19:40
Autor:
ČTKČTK

Británia sa obrátila na Rusko kvôli kauze dvoch Britov, ktorí boli zajatí na Ukrajine a tento mesiac si pred súdom proruských separatistov vypočuli verdikt smrti.

Podľa agentúry TASS o tom informoval ruský veľvyslanec v Británii Andrej Kelin. Veľvyslanec uviedol, že britská nóta adresovaná Rusku ale svojou formou nevzbudzuje na ruskej strane chuť k súčinnosti.

Britské úrady tvrdia, že odsúdení britskí občania Aiden Aslin a Shaun Pinner pôsobili na Ukrajine ako príslušníci ukrajinskej armády, a preto sa na nich vzťahuje ženevský dohovor.

Ten okrem iného zakazuje, aby zajatí vojaci boli súdení za obvyklé vojenské činy. Proruskí separatisti z neuznanej Doneckej ľudovej republiky, kde sa súd odohral, ​​ale tvrdia, že Briti bojovali na Ukrajine ako žoldnieri.

"Môžem povedať, že sa na nás Briti obrátili. Zaslali nótu, plnú výlučne arogantných a poučných formulácií. List nevzbudzuje prianie v týchto otázkach spolupracovať," uviedol ruský veľvyslanec.

Diplomat doplnil, že Británia by sa v tejto otázke mala obrátiť skôr na úrady Doneckej ľudovej republiky, kde sa obaja odsúdení nachádzajú.

Britská ministerka zahraničných vecí Liz Trussová minulý týždeň podľa agentúry Reuters uviedla, že najlepšia cesta k prepusteniu Aslina a Pinnera vedie "cez Ukrajincov" a sľúbila, že urobí všetko, čo bude v jej silách.

Kyjev sľúbil, že sa pokúsi docieliť prepustenie Britov výmenou za ruských zajatcov. Spoločne s oboma Britmi bol na smrť odsúdený aj Maročan Ibrahim Sádún.

Jeden z advokátov uviedol, že všetci traja odsúdení sa chcú odvolať. Od vynesenia rozsudku 9. júna na to majú mesiac.

Vo väzobnej väznici na území separatistickej Doneckej ľudovej republiky sú tiež dvaja Američania, zajatí ruskými vojakmi na Ukrajine, napísala dnes ruská agentúra Interfax. Aj týchto dvoch zajatcov Rusi označujú za žoldnierov.

01 - Modified: 2024-04-16 14:43:11 - Feat.: - Title: Napätie na Blízkom východe môže mať katastrofálne následky, varuje Putin. Dúfa, že Izrael nepodnikne odvetu 02 - Modified: 2024-04-16 13:40:19 - Feat.: - Title: Súd v Moskve nariadil vziať do väzby známeho novinára Zygara, ktorý žije v exile 03 - Modified: 2024-04-16 13:08:51 - Feat.: - Title: Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri 04 - Modified: 2024-04-16 11:38:20 - Feat.: - Title: Rusom sme zničili mocnú radarovú stanicu, tvrdí ukrajinská rozviedka 05 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
16. apríl 2024 22:19