StoryEditor

Dolár klesá, oslabuje ho očakávanie miernejšej inflácie

27.06.2022, 17:45
Autor:
ČTKČTK

Stávky na agresívne zvyšovanie úrokových sadzieb v USA v uplynulých týždňoch výrazne podporili dolár a dolárový index na začiatku tohto mesiaca vzrástol až na takmer dvadsaťročné maximum.

Americký dolár dnes oslabuje voči väčšine popredných svetových mien. Investori kvôli očakávaniu miernejšej inflácie prehodnocujú vyhliadky na agresívne zvyšovanie úrokových sadzieb v Spojených štátoch. Trhy tiež sledujú výročné fórum Európskej centrálnej banky.

Okolo 17:15 SELČ dolárový index, ktorý sleduje výkon dolára ku košu šiestich popredných svetových mien, klesal o 0,4 percenta na 103,75 bodu. Euro voči doláru posilňovalo o 0,4 percenta na 1,0597 USD. Kurz dolára k jenu zostal takmer bez zmeny na 135,19 JPY. Euro voči jenu rástlo o 0,4 percenta na 143,22 JPY.

Stávky na agresívne zvyšovanie úrokových sadzieb v USA v uplynulých týždňoch výrazne podporili dolár a dolárový index na začiatku tohto mesiaca vzrástol až na takmer dvadsaťročné maximum 105,79 bodu. Niektoré ukazovatele však naznačujú, že dynamika ekonomiky začína spomaľovať, a ceny komodít vykazujú širší pokles, čo prinútilo investorov k väčšej obozretnosti.

"Dnešok je dňom konsolidácie," uviedol stratég firmy Bannockburn Global Forex Marc Chandler. "Myslím, že len čakáme na ďalšie údaje, a tie prídu koncom tohto týždňa," dodal. V piatok bude zverejnená podrobná správa o vývoji spotrebiteľských cien v eurozóne.

Náladu ovplyvnili obavy zo spomalenia rastu a tiež zmiernenie tlaku na zvýšenie úrokových sadzieb kvôli nižšiemu inflačnému očakávaniu, predovšetkým kvôli klesajúcim cenám komodít. Obchodníci teraz očakávajú, že hlavná úroková sadzba americkej centrálnej banky Fed sa od marca budúceho roka stabilizuje okolo 3,5 percenta. Pôvodne podľa nich mali sadzby budúci rok vzrásť na úroveň okolo štyroch percent. Nižšia konečná sadzba podľa analytikov znižuje atraktivitu dolára.

Euro posilňuje voči doláru, pretože v Portugalsku sa koná výročné fórum ECB o centrálnom bankovníctve. Zúčastní sa ho prezidentka ECB Christine Lagardeová aj šéf amerického Fedu Jerome Powell. Trhy budú sledovať prípadné náznaky budúcich krokov centrálnych bánk, napísala agentúra Reuters.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 03:19