StoryEditor

Gröhling verí, že september prinesie do školstva inovácie a novú inšpiráciu

30.06.2022, 06:50
Autor:
TASRTASR

Minister poukázal na to, že v poslednom čase veľa cestoval a vie, že asi nikdy v minulosti učitelia a zamestnanci škôl neočakávali tak napäto prázdniny ako teraz.

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) sa pri príležitosti štvrtkového konca školského roka 2021/2022 poďakoval všetkým zamestnancom škôl za ich prácu. Verí, že september prinesie do školstva inovácie a novú inšpiráciu.

Poukázal na to, že v poslednom čase veľa cestoval a vie, že asi nikdy v minulosti učitelia a zamestnanci škôl neočakávali tak napäto prázdniny ako teraz.

"Na jednej strane viem, že vám mnohým budú chýbať žiaci, práca a škola, no na druhej strane si po tomto náročnom období potrebujeme všetci oddýchnuť od toho, čo sme prežívali a od všetkých povinností," adresoval zamestnancom škôl. Pripomenul, že uplynulé dva roky boli poznačené pandémiou ochorenia COVID-19 a po tomto období prišli deti z Ukrajiny.

Zamestnanci v školstve môžu podľa ministra na jeseň očakávať, že v 16 centrách podpory učiteľov začnú pôsobiť mentori, ktorí budú prinášať nové podnety pre pedagogickú prax.

"Na školách, kde sú deti so zdravotnými problémami, pribudnú zdravotné sestry, v materských školách pomocní vychovávatelia a pracujeme tiež na tom, aby sme personál škôl posilnili o ďalších 600 asistentov," vymenoval Gröhling.

Rezort školstva podľa ministra pracuje i na tom, aby boli vyčlenené financie na kompenzovanie vyšších cien energií pre školy.

"Od septembra naplno využijeme plán obnovy. Pribudnú nové výzvy na rozšírenie kapacít základných škôl s dvojzmennou prevádzkou, dobudovanie materských škôl, vybavenie škôl pre žiakov so špeciálnymi potrebami. Pribudnú tiež výzvy na vybavenie jedální, telocviční a športovísk," uviedol. Ako dodal, na ministerstve školstva budú bojovať za lepšie platové podmienky všetkých zamestnancov v školstve.

Žiakom minister školstva odkázal, že hoci sa začínajú prázdniny, tak nielen spolužiaci, ale aj učitelia im budú z času na čas chýbať. "Nezabudnite sa dnes svojim učiteľom poďakovať za ich prácu a obetavosť," vyzval Gröhling.

Ako doplnil, škola mladým ľuďom dáva základné a potrebné vzdelanie, všeobecný prehľad, ale ukazuje i cesty, ktorými sa môžu školáci v budúcnosti uberať.

"Dúfam, že po radosti z leta, ktoré práve prežívate, postupne po pár týždňoch príde aj radosť z návratu naspäť do škôl," uzavrel.

01 - Modified: 2024-04-17 07:41:22 - Feat.: - Title: Zúfalstvo na trhu práce ich tlačí do šľapají Baťu: Ako Soták, elektrárne, Kia či Chemosvit lovia študentov? 02 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 03 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP 04 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Na školách chýbajú kľúčoví odborníci. Druckerov rezort chce problém uhasiť stovkami miliónov 05 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
18. apríl 2024 13:46