StoryEditor

Masa ľadu a kamenia telá roztrhala. Zosuv ľadovca v talianskych Alpách si vyžiadal už sedem obetí

04.07.2022, 13:34
05.07.2022, 14:16
Autor:
ČTKČTK

V blízkosti vrcholku Marmolada sa včera uvoľnil ľadovec. 20 horolezcov zostáva nezvestných, záchranu komplikujú ďalšie možné zosuvy spôsobené výrazným oteplením.

Jedna z obetí nedeľného zosuvu ľadovca v talianskych Alpách je z Česka, napísal denník Il Messaggero a agentúra AGI.

Mŕtvych je zatiaľ sedem, identifikovať sa podarilo štyri, z toho traja sú Taliani. Talianska horská služba dnes ráno zvýšila odhad počtu nezvestných na 20 ľudí. Agentúra ANSA neskôr napísala, že sú medzi nimi štyria

Česi. České ministerstvo zahraničia zatiaľ informácie talianskych médií o českých obetiach či nezvestných nemôže potvrdiť.

20 nezvestných, osem zranených

Pracovníci českého generálneho konzulátu v Miláne sa snažia od miestnych úradov získať bližšie informácie "Oficiálne informácie od talianskych úradov zatiaľ nemáme. Situácia na mieste nie je príliš prehľadná, záchranná operácia tam ešte pokračuje," povedala ráno Mariana Wernerová z odboru komunikácie Černínskeho paláca.

Úmrtie či prítomnosť českých turistov na ľadovci nemohlo na potvrdiť ani tlačové oddelenie tridentskej provincie.

Medzi nezvestnými je vedľa spomínanej štvorice Čechov aj 11 Talianov, traja Rumuni a po jednom človeku z Rakúska a Francúzska, napísala agentúra ANSA. Tá spočiatku informovala o 19 nezvestných.

Pri zosuve ľadovca na vrchu Marmolada bolo zranených najmenej osem ľudí, z toho dvaja ľudia pochádzajú z Nemecka. Agentúra ANSA ďalej píše o piatich zranených Talianoch, stav dvoch z nich je vážny.

Nebezpečenstvo závalu

Pozemní záchranári boli v nedeľu večer kvôli možnému ďalšiemu zosuvu ľadovca z miesta odvolaní, päť nasadených helikoptér pátralo ďalej. Cez noc pátranie pokračovalo s pomocou dronov s termokamerami. Za úsvitu záchranné tímy obnovili činnosť. "Riziko ďalších závalov je vysoké," povedal denníku La Repubblica Walter Cainelli, ktorý riadi miestnu horskú a speleologickú záchrannú službu.

"Stále prebiehajú kontroly majiteľov 16 áut, ktoré sa v súčasnej dobe nachádzajú na parkoviskách v blízkosti prístupových ciest do oblasti," uviedla horská služba.

image

V talianskych Alpách sa uvoľnil ľadovec, najmenej šesť ľudí zahynulo

Na miesto nešťastia dorazili dve skupiny príbuzných obetí, ktorých telá boli prevezené na zimný štadión v obci Canazei, kde bola zriadená smútočná sieň. V Canazei sa tiež nachádza operačné stredisko koordinujúce pátracie akcie po nezvestných.

Je to "nepredstaviteľná katastrofa, taký masaker, že bude ťažké určiť presnú totožnosť obetí, pretože telá boli roztrhané" prúdom ľadu a kamenia, oznámili agentúre ANSA vyšetrovatelia. Masa ľadu a kamenia sa po úbočí hory rútila rýchlosťou až 300 kilometrov za hodinu, napísal denník Il Messaggero.

"Toto bola príroda"

"Počuli sme hluk, ako keď veľmi silne prší, otočili sme sa a videli šesť alebo sedem ľudí, ktorí začali utekať, aby unikli, ale veľmi rýchlo dorazila čierna vlna a všetko zasypala," povedala v rozhovore so stanicou Tgr Rai Trentino žena, ktorá sa na horu vydala so svojim mužom. "Boli tam horskí vodcovia, ktorí nás za chvíľu upokojili a zavolali záchranárov. Povedali nám, čo máme robiť," dodala.

"Niečo také som na Marmolade ešte nevidel. Nebola to obvyklá zimná lavína, druhý alebo tretí stupeň; to bola príroda. Ak by sme chceli urobiť porovnanie so stavbou, mohli by sme hovoriť o zlyhaní konštrukcie," povedal agentúre ANSA jeden zo záchranárov. "Je jasné, že ide o meteorologickú záležitosť, ktorú nedokážu predpovedať ani tí najlepší sprievodcovia," dodal.

Na vrchole Marmolady, ktorá je s 3 343 metrami nad morom najvyššou horou Dolomitov, bol v sobotu nameraný teplotný rekord desať stupňov Celzia. "To je extrémne teplo," povedal talianskej štátnej televízii RAI alpský záchranár Walter Milan. "To je niečo úplne mimoriadne," dodal.

"Tragédie, ktoré zažívame v súvislosti so zmenami klímy, nás musia prinútiť k naliehavému hľadaniu nových spôsobov, ktoré rešpektujú ľudí a prírodu," napísal na Twitteri pápež František.

Carlo Budel z chaty Capanna Punta Penia hovoril na instagrame o "najhoršom možnom čase a dni, keď sa ten kus (ľadovca) mohol uvoľniť". Krátko popoludní sa v letnú nedeľu na obľúbenom masíve nachádzalo množstvo horolezcov.

01 - Modified: 2022-07-03 15:46:08 - Feat.: 1 - Title: V talianskych Alpách sa uvoľnil ľadovec, najmenej šesť ľudí zahynulo 02 - Modified: 2022-06-17 13:03:18 - Feat.: 0 - Title: Zmena klímy ovplyvňuje aj najvyšší vrch Zeme. Základný tábor pod Everestom presunú z roztápajúceho sa ľadovca 03 - Modified: 2022-06-08 12:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rakúšania chcú meniť návyky našich turistov
01 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 02 - Modified: 2024-04-19 12:54:06 - Feat.: - Title: Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu v Neapole 03 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 04 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 05 - Modified: 2024-04-17 07:48:04 - Feat.: - Title: Je potrebné prímerie. Šéf talianskej diplomacie Tajani vyzval Izrael na zastavenie bojov v Pásme Gazy
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 08:53