StoryEditor

Vláda chce posilňovať princípy otvoreného vládnutia, ciele stanovil akčný plán

14.07.2022, 11:45
Autor:
TASRTASR

K posilneniu dôvery ľudí vo verejné inštitúcie má prispieť zavedenie mechanizmov, prostredníctvom ktorých budú občania informovaní, aké hodnoty a prínos vytvárajú pre nich verejné prostriedky.

Ide o jeden z cieľov Akčného plánu Iniciatívy pre otvorené vládnutie na roky 2022 – 2024, ktorý v stredu (13. 7.) schválila vláda. Celkovo obsahuje sedem individuálnych záväzkov.

"Zvýšená informovanosť prispieva k posilneniu povedomia občana o prínosoch aktivít ústredných orgánov štátnej správy, zvyšuje sa ich transparentnosť a porovnateľnosť, pomáha identifikovať príklady dobrej praxe a napomáha ich oceneniu. Tým opäť prispieva k posilňovaniu reputácie a dôvery vo verejné inštitúcie," zdôvodnil predkladateľ.

Ambíciou je tiež zlepšiť zapojenie Slovenska do medzinárodnej komunity Iniciatívy pre otvorené vládnutie. Rozvíjať sa majú aj partnerstvá medzi ústrednými orgánmi štátnej správy a občianskou spoločnosťou aj širokou verejnosťou.

"Partnerstvo medzi rôznymi aktérmi má pozitívny vplyv na plnenie jednotlivých úloh a zároveň podporuje budovanie komunity otvoreného vládnutia vzájomným učením sa a zdieľaním skúseností," vysvetlilo ministerstvo.

Pozornosť sa má zamerať aj na zvyšovanie povedomia o princípoch otvoreného vládnutia v ústredných orgánoch štátnej správy, zvyšovanie schopnosti zamestnancov štátnej správy komunikovať zavádzanie strategických reforiem a posilňovanie kapacít aktívneho využívania dát na stanovovanie strategických cieľov a vyhodnocovanie ich napĺňania.

Medzi siedmimi záväzkami je pomoc ústredným orgánom štátnej správy pri zefektívnení vnútorných systémov oznamovania protispoločenských činností a ochrany oznamovateľov, rozvoj a podpora vzdelávania k otvorenému vládnutiu, vytvorenie centrálnej, verejne dostupnej vizualizácie pre vybranú tému alebo problematiku vlády založenej na dátach, zlepšenie aplikácie princípov otvoreného vládnutia v prostredí štátnej správy, zlepšenie právnej úpravy legislatívnych procesov, mapovanie vplyvu otvorených dát na vybrané aspekty spoločnosti a zvyšovanie kvality dát o konečných užívateľoch výhod v obchodnom registri.

Ministri, vedúci Úradu vlády a vedúci ostatných ústredných orgánov štátnej správy majú napríklad na základe schváleného uznesenia povinnosť každoročne vykonať školenie zamestnancov zodpovednou osobou v oblasti oznamovania protispoločenskej činnosti. Minister vnútra má každoročne finančne prispievať do centrály Iniciatívy pre otvorené vládnutie sumou 25-tisíc eur.

Ministerka spravodlivosti má analyzovať možnosti nového fungovania obchodného registra s ohľadom na zavedenie viacúrovňovej verifikácie údajov o konečných užívateľoch výhod.

Slovenská republika sa prihlásila k medzinárodnej Iniciatíve pre otvorené vládnutie(z ang. Open Government Partnership, OGP), ktorej cieľom je zvyšovať dôveru občanov vo svoj štát zavádzaním princípov otvoreného vládnutia ako jedna z prvých krajín sveta v roku 2011.

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 03 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
24. apríl 2024 07:49