Hasenie lesného požiaru pri dedine Vatera na ostrove Lesbos v Grécku, 24. júla 2022. FOTO: REUTERS
StoryEditor

V Grécku hasiči bojujú s požiarom pri národnom parku Dadia. Horí aj na Lesbose

24.07.2022, 10:40
Autor:
ČTKČTK

Lesné požiare sa nedarí skrotiť ani v oblasti pri hraniciach Slovinska a Talianska. Talianske úrady v sobotu nariadili evakuáciu troch stoviek ľudí z obce Savogna d‘Isonzo pri slovinských hraniciach.

Hasiči v Grécku bojujú s desiatkami požiarov porastu, ten najväčší teraz ohrozuje národný park Dadia na severovýchode krajiny. Oheň na území s chránenými lesmi a mnohými druhmi vzácnych živočíchov, najmä vtákov, sa snaží zastaviť vyše 320 hasičov, ktorým pomáhajú dobrovoľníci aj vojaci.

N​asadené sú tiež dve desiatky lietadiel a vrtuľníkov, uviedol denník Kathimerini. Požiare spôsobené suchým a horúcim počasím ďalej zúria aj v Taliansku a Slovinsku.

V Grécku v sobotu úrady zaznamenali 53 nových požiarov, tie najrozsiahlejšie sú aktuálne pri parku Dadia v regióne Východné Macedónsko a Trácie, ktorý susedí s Tureckom, na Peloponéze a tiež na ostrove Lesbos. Tam sa oheň dostal až k pláži obľúbeného letoviska Vatera, evakuovať sa museli stovky turistov.

Požiar v oblasti národného parku Dadia postupuje už štvrtým dňom, v sobotu boli preň evakuovaní obyvatelia dediny Dadia. Prácu hasičom sťažuje vietor, ktorý neustále mení smer, a tiež vysoké teploty. Tie by dnes v Grécku mohli miestami vystúpiť až na 42 stupňov a vlna horúčav má trvať ešte najmenej týždeň.

Oheň v národnom parku znepokojuje ochrancov prírody, pretože už zničil pozorovateľňu dravých vtákov a blíži sa k budovám správy parku. Šéf prefektúry Evros Dimitris Petrovits agentúre AMNA povedal, že ochrana zvierat je prioritou a že pre zranených živočíchov vznikne dočasná záchranná stanica.

Lesné požiare sa nedarí skrotiť ani v oblasti pri hraniciach Slovinska a Talianska. Talianske úrady v sobotu nariadili evakuáciu troch stoviek ľudí z obce Savogna d‘Isonzo pri slovinských hraniciach, pretože sa obávajú rozšírenia požiaru zo slovinskej zalesnenej oblasti Kras.

V oblasti Kras je nasadených viac ako tisícka hasičov, ktorým pomáhajú vojaci aj kolegovia zo zahraničia. Tí sa aktuálne sústredia na horu Trstelj a dedinu Renče, ktorá leží asi desať kilometrov južne od mesta Nova Gorica, uviedla agentúra STA.

V sobotu tam hasičov navštívil minister obrany Marjan Šarec, ktorý povedal, že vo vzduchu už sú všetky dostupné hasiace lietadlá a že pomáhajú aj stroje z Rakúska, Chorvátska, Talianska, Maďarska, Srbska a Slovenska.

01 - Modified: 2024-04-12 10:00:00 - Feat.: - Title: Grécko spúšťa bezplatné dovolenky. Pozri sa, či aj ty môžeš získať poukaz vo výške až 500 eur 02 - Modified: 2024-02-29 07:20:48 - Feat.: - Title: Obrovský požiar v americkom Texase zachvátil územie s rozlohou 344-tisíc hektárov 03 - Modified: 2024-02-18 15:12:24 - Feat.: - Title: Rekordné požiare v Kanade zanechali extrémny počet ohňov, ktoré tlejú v zemi, píše BBC 04 - Modified: 2024-02-06 20:19:26 - Feat.: - Title: Počet obetí lesných požiarov v Čile stúpol na 131, o strechu nad hlavou prišli desaťtisíce ľudí 05 - Modified: 2024-02-04 22:29:14 - Feat.: - Title: Počet obetí lesných požiarov v Čile stúpol na 99, pravdepodobne bude ďalej rásť
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 12:12