FOTO: Reuters
StoryEditor

Člen rady ECB: Možno budeme musieť strpieť recesiu ekonomiky

25.07.2022, 08:58
Autor:
ČTKČTK

Robert Holzmann upozornil, že rozsah sprísnenia menovej politiky na budúcom zasadnutí ECB, ktoré sa uskutoční v septembri, bude závisieť od vývoja ekonomickej situácie.

Európska centrálna banka (ECB) bude v rámci boja proti inflácii možno nútená strpieť miernu recesiu ekonomiky eurozóny. V rozhovore s rakúskou televíznou a rozhlasovou spoločnosťou ORF to povedal guvernér rakúskej centrálnej banky Robert Holzmann, ktorý je zároveň aj členom Rady guvernérov ECB. Vyjadril však nádej, že sa takémuto vývoju podarí vyhnúť.

ECB minulý týždeň v reakcii na rastúcu infláciu prvýkrát od roku 2011 zvýšila základné úrokové sadzby, a to výraznejšie, než pôvodne avizovala.

Jej základný úrok stúpol na 0,50 percenta z rekordného minima nula percent, na ktorom sa držal od roku 2016. ECB tiež signalizovala, že bude úrokové sadzby ďalej zvyšovať.

Holzmann upozornil, že rozsah sprísnenia menovej politiky na budúcom zasadnutí ECB, ktoré sa uskutoční v septembri, bude závisieť od vývoja ekonomickej situácie. Ten podľa neho určí, či ECB úroky zvýši v rovnakom rozsahu, výraznejšie, či menej výrazne ako minulý týždeň.

Európsky štatistický úrad Eurostat minulý týždeň oznámil, že miera inflácie v eurozóne sa v júni vyšplhala na rekordných 8,6 percenta, zatiaľ čo v máji predstavovala 8,1 percenta.

Infláciu už dlhšiu dobu zvyšuje rast cien energií a potravín, tempo zdražovania nabralo na intenzite aj v dôsledku vojny na Ukrajine. Inflácia v eurozóne sa tak teraz pohybuje vysoko nad dvojpercentným cieľom ECB.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 02:52