StoryEditor

Tauris tento rok najviac ovplyvňuje zdražovanie a dostupnosť surovín

27.07.2022, 12:40
Autor:
TASRTASR

Hospodárenie spoločnosti Tauris Group v tomto roku ovplyvňujú najviac ceny a dostupnosť surovín, energií, ako aj celková ekonomická situácia a inflácia, ktorá môže tlmiť dopyt po produktoch.

Kým pandémia nového koronavírusu zmenila napríklad význam jednotlivých segmentov, štruktúru predaja, a tým aj logistiku, v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine považujú za najväčší problém enormné zdražovanie poľnohospodárskych komodít a pomocného materiálu, ktoré sú potrebné na výrobu, ale aj nárast cien energií a palív.

Ďalším dôsledkom je nestabilita dodávok niektorých vstupov, čo podľa firmy môže ovplyvniť dodávky výrobkov aj čas realizácie investičných aktivít.

K neočakávanému zvýšeniu cien nákupov dochádza rádovo v desiatkach až stovkách percent. Ako Duda spresnil, ceny energií a ich aktuálne sadzby sú oproti minulému roku o 300 percent vyššie.

Na vzostupe sú tiež ceny rybnej suroviny. "Cena za filety z aljašskej tresky vzrástla o 50 percent, na čo majú vplyv sankcie voči Rusku či odmietanie výrobcov nakupovať lacnejšie tresky z Číny," vysvetlil s tým, že to súvisí s čerstvosťou.

Tvrdí, že v desiatkach percent vzrástli aj ceny vajec, oleja či bravčového mäsa, kde očakávajú nárast na úrovni 80 percent.

Problémy s energiami, prípadne výpadky v ich dodávke majú podľa jeho slov fatálny vplyv na ekonomickú situáciu spoločnosti a dodávky jej produktov na slovenský trh.

"Ohroziť nás môže aj prudká recesia slovenskej ekonomiky a s tým spojený pokles dopytu po produktoch či ich nedostupnosť na trhu z dôvodu obmedzenia dodávok vstupných surovín, ako sú mäso, ryby či obaly," doplnil.

Podľa Dudu výrobcovia ceny nezdvíhajú účelovo, ale odrážajú aktuálne dianie vo svete a na trhu, zvýšené náklady si musia rozdeliť v celom reťazci.

"Na druhej strane, táto aktuálna kríza urýchľuje trend nezvratného odklonu dopravy od využívania tradičných palív a hľadania alternatívnych, ekologickejších zdrojov," uviedol s tým, že v dohľadnej dobe plánujú testovať alternatívne zdroje pohonu vozidiel, konkrétne elektromobily.

01 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 02 - Modified: 2024-04-15 11:57:12 - Feat.: - Title: Štátny úrad, ktorý sa zmenil na posla dobrých správ 03 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 04 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo? 05 - Modified: 2024-04-05 09:36:59 - Feat.: - Title: Prečo ceny jedla skokovo stúpli? Zdraženie potravín má aj znaky špekulatívnej bubliny
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
23. apríl 2024 11:29