StoryEditor

Záujem Slovákov o hypotéky pretrváva napriek rastúcim úrokom

28.07.2022, 14:55
Autor:
TASRTASR

Podľa štatistiky bola v máji priemerná hypotéka poskytnutá ich maklérmi vo výške 102-tisíc eur, zatiaľ čo v januári to bolo 105-tisíc eur.

Rastúce úrokové sadzby sa zatiaľ neprejavili vo výrazne zníženom dopyte po hypotékach. Podľa štatistík maklérskej siete FinGO na Slovensku od začiatku roka klesla priemerná výška sprostredkovaných úverov.

Ešte výraznejšie sa tento trend prejavil v susednej Českej republike.

"Ľudia sa stále intenzívne zaujímajú, ako môžu čo najvýhodnejšie financovať kúpu novej nehnuteľnosti, ale aj rekonštrukciu bývania či stavbu domu. Je pravda, že pri vyšších úrokoch sa niektorí klienti v bankách kvalifikujú na nižšiu sumu úveru, ako by to bolo vlani. Ľudí obmedzuje aj maximálny úverový strop a nutnosť dofinancovať kúpu vlastnými prostriedkami na úrovni 20 percent, ale to všetko sú situácie, ktoré sú väčšinou riešiteľné," komentovala riaditeľka pre úvery v spoločnosti Eva Šablová.

"Na Slovensku je populárnejšie bývať vo vlastnom, hoci aj s dočasne drahšou hypotékou," doplnila.

Podľa štatistiky bola v máji priemerná hypotéka poskytnutá ich maklérmi vo výške 102-tisíc eur, zatiaľ čo v januári to bolo 105-tisíc eur.

Dopyt po hypotékach sa neznížil ani v Česku, kde sa aktuálne úrokové sadzby na hypotékach začínajú zhruba od 5,9 percenta.

Riaditeľ pre marketing a inovácie v spoločnosti Jakub Ryba priblížil, že počet úverov spracovaných maklérmi ich firmy v máji je porovnateľný s januárom, keď podľa Českej národnej banky (ČNB) priemerný úrok na hypotékach dosiahol 3,3 percenta.

Čo sa však zmenilo, je výrazný pokles priemernej výšky hypotéky. Kým na začiatku roka si ich klienti požičali v priemere 147-tisíc eur, začiatkom leta priemerná hypotéka sprostredkovaná ich maklérmi klesla na 102-tisíc eur.

"Súčasný prepad na českom hypotekárnom trhu je spôsobený kombináciou troch zásadných vplyvov," vysvetlil Ryba.

Prvým bol veľký nárast cien nehnuteľností, keďže vlani rástli ich ceny v Česku o viac než tretinu.

Ďalším dôležitým faktorom je zavedenie regulácie pri úveroch, teda podielu dlhov k príjmu alebo podielu splátok k príjmu zo strany ČNB od apríla tohto roka, a do tretice je to rekordná inflácia.

"V posledných desiatich rokoch sme zažívali obdobie skutočne veľmi lacných peňazí. Financovanie bývania formou hypotéky bolo extrémne dostupné a bonusom navyše bola rastúca životná úroveň. Popritom ruka v ruke rozkvital aj realitný trh, ktorý však narážal na limity ponuky a hnal ceny nehnuteľností nahor. A to významne rýchlejším tempom, než rástla inflácia," uzatvoril Ryba.

01 - Modified: 2024-04-18 14:31:27 - Feat.: - Title: Fed k redukcii úrokov pristúpi, netreba sa však ponáhľať, povedala prezidentka Federálnej rezervnej banky 02 - Modified: 2024-04-15 14:13:01 - Feat.: - Title: Ak by Izrael pritvrdil, utrpeli by tým naše peňaženky. Pocítili by sme to na cene benzínu aj na hypotékach 03 - Modified: 2024-04-14 14:56:13 - Feat.: - Title: Zmena pre úvery na bývanie aj spotrebu: úrokové sadzby budú vyššie na dlhší čas 04 - Modified: 2024-04-11 06:19:39 - Feat.: - Title: Poskytovanie hypoték je už rok stabilné. Spotrebiteľské úvery rýchlo rastú, hlási národná banka 05 - Modified: 2024-04-12 14:19:25 - Feat.: - Title: Zmena kurzu? Čakať tento rok lacnejší úver na byt je nereálne, Slovákom zostala ešte druhá možnosť
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 06:21