StoryEditor

Rusko hľadá ospravedlnenia pre svoje vojnové zločiny, tvrdí Azov. USA vyzval, aby ho označili za teroristický štát

03.08.2022, 08:24
Autor:
TASRTASR

Pluk Azov, ktorý má krajne pravicové a ultranacionalistické korene, začal ako polovojenská jednotka bojujúca proti proruským povstalcom v roku 2014. Kyjev tvrdí, že pluk sa zreformoval, vzdal sa svojich radikálnych postojov a je apolitický.

Ukrajinský pluk Azov, ktorý Rusko v utorok zaradilo na svoj zoznam teroristických organizácií, deklaroval, že Rusko takto len "hľadá nové ospravedlnenia pre svoje vojnové zločiny" spáchané na Ukrajine.

Pluk Azov vo svojom statuse, zverejnenom v aplikácii Telegram, opäť vyzval americké ministerstvo zahraničných vecí, aby vyhlásilo Rusko za teroristický štát, informovala spravodajská televízia ABC monitorovaná agentúrou TASR.

"Po verejnej poprave vojnových zajatcov z pluku Azov v Olenivke Rusko hľadá nové ospravedlnenia a vysvetlenia pre svoje vojnové zločiny," uviedol pluk vo svojom príspevku, pričom narážal na minulotýždňový výbuch na mieste, kde sa nachádzali ukrajinskí vojnoví zajatci a pri ktorom podľa Moskvy zahynulo viac ako 50 ľudí.

Ukrajina a Rusko sa zo zodpovednosti za tento výbuch obviňujú navzájom.

image

Zajatý wagnerovec prehovoril o vojne: Zo vzduchu som videl spustošené mestá. Dejú sa tu všetky možné hrôzy

Rusko sa pravidelne odvoláva na pluk Azov, keď potrebuje argument na podporu svojho tvrdenia, že Ukrajinu ovládajú "fašisti" a "náckovia" a že ju preto treba "denacifikovať".

Pluk Azov, ktorý má krajne pravicové a ultranacionalistické korene, začal ako polovojenská jednotka bojujúca proti proruským povstalcom v roku 2014. Neskôr bol začlenený do ukrajinskej národnej gardy.

Kyjev tvrdí, že pluk sa zreformoval, vzdal sa svojich radikálnych postojov a je apolitický. Aj samotný pluk sa dištancoval od názorov svojho nacionalistického zakladateľa.

Po invázii ruskej armády vo februári sa pluk Azov stal jednou z najvýznamnejších ukrajinských vojenských formácií bojujúcich proti Rusku na východe Ukrajiny. "Azovci" spolu s vojakmi ukrajinskej armády na jar celé týždne odolávali ruským silám v obkľúčenom prístavnom meste Mariupol.

Ruské štátne médiá prirovnávajú bojovníkov Azova k nacistom z obdobia druhej svetovej vojny, ktorých porážka Sovietskym zväzom je pre Rusov stále zdrojom veľkej národnej hrdosti, konštatovala televízia ABC.

01 - Modified: 2022-08-02 12:50:49 - Feat.: 1 - Title: Rusi vykastrovali a zabili ukrajinského zajatca. Dostaneme vás, vyhlásil Zelenského poradca 02 - Modified: 2022-08-02 11:23:25 - Feat.: 1 - Title: V Rusku označili ukrajinský Azov za teroristický. Zajatcov môžu súdiť, hrozia im najtvrdšie tresty 03 - Modified: 2022-07-30 20:36:13 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina rozhodla o povinnej evakuácii obyvateľov z Doneckej oblasti 04 - Modified: 2022-07-29 10:29:05 - Feat.: 1 - Title: Kyjev poprel útok na väznicu s vojnovými zajatcami, viní z neho naopak Rusko 05 - Modified: 2022-07-29 07:54:04 - Feat.: 1 - Title: Separatisti tvrdia, že pri ukrajinskom ostreľovaní zomrelo 40 vojnových zajatcov
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
16. apríl 2024 13:08