StoryEditor

Michail Gorbačov prispel k zlepšeniu čínsko-ruských vzťahov, poznamenáva Čína

31.08.2022, 11:30
Autor:
TASRTASR

Vedenie komunistickej Číny sa s obozretnosťou prizeralo Gorbačovovým reformám v ZSSR v 80. rokoch minulého storočia. Nakoniec násilne potlačilo masové protesty, ktoré v roku 1989 vypukli na pekinskom Námestí nebeského pokoja.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí vyzdvihlo v stredu podiel bývalého sovietskeho prezidenta Michaila Gorbačova na zlepšení vzťahov medzi Pekingom a Moskvou v 80. a 90. rokoch minulého storočia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Michail Gorbačov významným spôsobom prispel k normalizácii čínsko-sovietskych vzťahov," uviedol hovorca čínskeho rezortu diplomacie Čao Li-ťien.

"Smútime nad jeho smrťou a vyjadrujeme sústrasť jeho rodine," dodal Čao na pravidelnej tlačovej konferencii.

Gorbačov viedol Sovietsky zväz v čase zlepšenia vzťahov medzi Pekingom a Moskvou. Medzi ZSSR a ČĽR totiž dovtedy niekoľko desaťročí pretrvávalo napätie pre ideologické rozdiely a protichodné geopolitické záujmy.

Vedenie komunistickej Číny sa s obozretnosťou prizeralo Gorbačovovým reformám v ZSSR v 80. rokoch minulého storočia. Nakoniec násilne potlačilo masové protesty, ktoré v roku 1989 vypukli na pekinskom Námestí nebeského pokoja (Tchien-an-men) a časovo sa zhodovali s Gorbačovovou návštevou Pekingu.

Čínsky prezident Si Ťin-pching v minulosti poukazoval na rozpad Sovietskeho zväzu pod Gorbačovovým vedením ako na varovný príbeh. Za dôvod rozpadu ZSSR údajne považoval nedostatok "ozajstných mužov", ktorí by boli schopní brániť politický systém. Uvádza sa to v Si Ťin-pchingových uniknutých komentároch, ktoré v roku 2013 zverejnila čínska novinárka Kao Jü.

Nositeľ Nobelovej ceny za mier Michail Gorbačov zomrel v utorok v Moskve po dlhej chorobe vo veku 91 rokov.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 22:12