StoryEditor

Ukrajina privítala správu MAAE o elektrárni v Záporoží, Rusko ju odsúdilo

06.09.2022, 23:46
Autor:
TASRTASR

Kyjev a Moskva sa navzájom obviňujú z ostreľovania tohto zariadenia, ku ktorému došlo napokon aj v priebehu utorka napriek odporúčaniam MAAE.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok privítal správu Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), v ktorej sa spomína prítomnosť ruského vojenského vybavenia v Záporožskej jadrovej elektrárni. Ide o najväčšie jadrové zariadenie v Európe, ktoré v súčasnosti okupujú ruské jednotky.

"Správa zaznamenáva prítomnosť ruskej vojenského vybavenia na území tejto jadrovej elektrárne a jasne sa odvoláva na ruskú vojenskú okupáciu. To je dobré," povedal ukrajinský prezident v pravidelnom prejave.

Rusko naopak vyjadrilo v utorok poľutovanie, že správa MAAE neobvinila Kyjev z ostreľovania elektrárne. "Mrzí nás, že vo vašej správe... nie je priamo pomenovaný zdroj ostreľovania," povedal ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia na zasadaní Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku, na ktorom sa virtuálne zúčastnil aj generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi.

MAAE v správe zverejnenej v utorok vyzvala na vytvorenie demilitarizovanej zóny v okolí Záporožskej jadrovej elektrárne na Ukrajine, ktorú počas svojej invázie obsadili ruské jednotky, pripomína AFP.

Kyjev a Moskva sa navzájom obviňujú z ostreľovania tohto zariadenia, ku ktorému došlo napokon aj v priebehu utorka napriek odporúčaniam MAAE.

"Ak budú provokácie zo strany režimu v Kyjeve pokračovať, nie sú nijaké záruky, že nebudú závažné dôsledky a zodpovednosť za to plne nesie Kyjev a jeho západní podporovatelia i všetci ostatní členovia bezpečnostnej rady," povedal Nebenzia.

Západné mocnosti vyjadrili v súvislosti s jeho výrokmi zdesenie a uviedli, že základnou otázkou je invázia zo strany Ruska a okupácia elektrárne.

"Napriek tomu, že tu dnes Rusko spieva a tancuje, aby sa vyhlo uznaniu zodpovednosti za svoje činy, Rusko nemá právo vystavovať svet zbytočnému riziku a možnosti jadrovej katastrofy," upozornil na schôdzke vysokopostavený americký diplomat Jeffrey DeLaurentis.

 

01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 04 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 05 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 08:57