StoryEditor

Na Haiti sa po troch rokoch vrátila cholera. Hlásia už najmenej sedem úmrtí

03.10.2022, 08:24
Autor:
TASRTASR

Cholera sa na Haiti rozšírila v roku 2010 po ničivom zemetrasení. Posledný pozitívny prípad v zaznamenali v roku 2019 a vo februári tohto roka sa konala slávnosť pri príležitosti eliminácie cholery v tejto krajine.

Najmenej sedem osôb na Haiti zomrelo na následky cholery, ktorú v tomto ostrovnom štáte opätovne zaznamenali po takmer troch rokoch. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Haitské ministerstvo zdravotníctva v nedeľu uviedlo, že v okolí hlavného mesta Port-au-Prince i v oblasti Cité Soleil na pobreží zaznamenali viacero prípadov.

Lauré Adrien z ministerstva uviedol, že chorobe podľahlo sedem alebo osem osôb. Väčšina týchto obetí podľa jeho slov nebola schopná dostať sa do nemocníc.

Adrien žiadal uvoľnenie blokád ciest, ktoré v krajine postavili demonštranti vyjadrujúci nespokojnosť so zvyšujúcimi sa cenami pohonných hmôt. Protesty a rabovanie v tejto krajine prepukli 11. septembra, keď premiér Ariel Henry oznámil zvýšenie cien pohonných hmôt z dôvodu príliš drahých dotácií.

Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že v krajine boli prijaté opatrenia na zabránenie šírenia ochorenia.

Cholera sa na Haiti rozšírila v roku 2010 po ničivom zemetrasení a vyžiadala si odvtedy už najmenej 10-tisíc obetí na životoch, píše AFP. Infekciu údajne zavliekli do tejto karibskej krajiny príslušníci mierových síl OSN, ktorí sem boli vyslaní po zmienenej prírodnej katastrofe.

Posledný pozitívny prípad - až do nedele - v krajine zaznamenali v roku 2019 a vo februári tohto roka sa konala slávnosť pri príležitosti eliminácie cholery v tejto krajine, pripomína AFP.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
16. apríl 2024 23:39