StoryEditor

Ceny ropy už vzrástli o 4,5 percenta

03.10.2022, 13:15
Autor:
TASRTASR

K aktuálnemu prudkému nárastu cien ropy došlo potom, čo oba hlavné kontrakty zaznamenali v uplynulých mesiacoch značné straty pre obavy o dopyt v súvislosti s očakávanou recesiou v hlavných ekonomikách.

Ceny ropy vyskočili v pondelok počas obchodovania v Ázii o viac ako štyri percentá pre obavy, že OPEC a ďalší poprední producenti zvažujú zníženie ťažby. TASR správu prevzala z AFP.

Cena barelu (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate WTI s dodávkou v novembri vyskočila v pondelok v Ázii o 4,5 percenta na 83,06 dolára (85,21 eura), zatiaľ čo cena decembrového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent stúpla o 4,4 percenta na 88,83 dolára/barel.

Členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu OPEC a ich spojenci z aliancie OPEC+ sa tento týždeň stretnú osobne vo Viedni, pričom podľa agentúry Bloomberg už prebiehajú diskusie o znížení produkcie o milión barelov denne.

Tento krok by bol najväčšou redukciou ťažby od začiatku pandémie ochorenia covid-19, keď ceny ropy skolabovali.

K aktuálnemu prudkému nárastu cien ropy došlo potom, čo oba hlavné kontrakty zaznamenali v uplynulých mesiacoch značné straty pre obavy o dopyt v súvislosti s očakávanou recesiou v hlavných ekonomikách. Okrem toho ceny ropy zasiahli aj silný dolár a ekonomické problémy Číny.

V dôsledku toho ceny komodity dosiahli úroveň naposledy zaznamenanú v januári, čím vymazali všetky zisky po ruskej invázii na Ukrajinu.

Suvro Sarkar, energetický analytik v DBS Bank sa domnieva, že je len otázkou času, kedy sa ropa vráti na 100 dolárov za barel, najmä ak sa dodávky na trhy na konci roka sprísnia.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 03:04