StoryEditor

Služby budú pre osoby so zdravotným postihnutím prístupnejšie

04.10.2022, 17:43
Autor:
TASRTASR

Návrh zákona, ktorým sa transponuje európska smernica, by mal prispieť k riadnemu fungovaniu vnútorného trhu so zameraním sa na prístupnosť určitých výrobkov a služieb.

Výrobky a služby budú prístupnejšie, aby sa tak uľahčil nezávislý život osobám so zdravotným postihnutím. Je to cieľom vládneho návrhu zákona o prístupnosti výrobkov a služieb pre osoby so zdravotným postihnutím, ktorý v utorok schválilo plénum parlamentu.

Návrh zákona, ktorým sa transponuje európska smernica, by mal prispieť k riadnemu fungovaniu vnútorného trhu so zameraním sa na prístupnosť určitých výrobkov a služieb.

Účelom je zvýšiť dostupnosť prístupných výrobkov a služieb na vnútornom trhu a zlepšiť prístupnosť informácií. Vládnym návrhom zákona sa podporuje úplná a rovnaká účasť prostredníctvom zlepšenia prístupu k bežným výrobkom a službám, ktoré vďaka svojmu pôvodnému dizajnu alebo následnej adaptácii riešia osobitné potreby osôb so zdravotným postihnutím.

Právna norma definuje rozsah požiadaviek na prístupnosť služieb a ustanovujú sa povinnosti pre poskytovateľov služieb.

Ďalej sa upravuje zhoda s požiadavkami na prístupnosť, ako aj predpoklad zhody v súvislosti s harmonizovanými normami a technickými špecifikáciami služieb.

Návrh zákona upravuje aj dohľad nad plnením si povinností poskytovateľa služby, kontrolu súladu služieb a stanovuje pokuty za správne delikty.

Európska smernica sa vzťahuje nielen na služby, ale aj na výrobky. Samotné technické požiadavky na prístupnosť výrobkov pre osoby so zdravotným postihnutím sa navrhujú upraviť aproximačným nariadením vlády, teda spôsobom, ktorý je pri posudzovaní zhody výrobkov zaužívaný.

Orgánom dohľadu nad plnením požiadaviek na prístupnosť služieb pre osoby so zdravotným postihnutím a plnením povinností poskytovateľa služieb v súvislosti s uplatňovaním požiadaviek na prístupnosť služieb má byť Slovenská obchodná inšpekcia.

01 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 02 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 03 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 04 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané 05 - Modified: 2024-04-18 07:17:07 - Feat.: - Title: Poslanci začali rokovanie návrhom na zmeny v zložení výborov
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 06:43