StoryEditor

Europarlament prijal uznesenie k situácii v rómskych osadách. Presadila ho Ďuriš Nicholsonová

05.10.2022, 16:28
Autor:
TASRTASR

"Za veľa európskych peňazí sa dialo veľa ohavností, ktoré rómskym komunitám priniesli veľmi nízku pridanú hodnotu," konštatovala na margo neefektívneho míňania eurofondov za minulých vlád slovenská europoslankyňa.

Poslanci Európskeho parlamentu v stredu väčšinou hlasov podporili uznesenie k situácii v rómskych osadách v EÚ, ktorého autorkou je slovenská europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová, a prijali súbor odporúčaní zameraných na jej zlepšenie,. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

Podľa poslancov sú Rómovia najväčšou etnickou menšinou v Európe a čelia chudobe a sociálnemu vylúčeniu vo viacerých členských štátoch.

Hlavnými problémami, ktoré treba riešiť, sú nedostatok dôstojného, nesegregovaného bývania vrátane pitnej vody, elektrickej energie, sanity, kanalizácie a spracovania odpadu, ako aj pretrvávajúca diskriminácia a segregácia rómskych detí v školách.

Poslanci zdôraznili aj nedostatok zdravotnej starostlivosti, dlhodobú nezamestnanosť, policajnú šikanu a nedostatočný prístup k spravodlivosti.

"Po tom, ako v novembri 2021 delegácia europoslancov pod mojím vedením navštívila slovenské osady, presadenie tejto rezolúcie som cítila ako nutnosť. Videli sme tisíce ľudí bez elektriny, bez pripojenia k verejnému zdroju pitnej vody, bez kanalizácie. Tony toxických skládok, ktoré zamorujú celé územia," uviedla Nicholsonová.

Upozornila na prípady, keď rómske deti v noci v spánku obhrýzajú potkany, na výskyt svrabu a hlad, ktorí deti zaháňajú fetovaním toluénu.

Nicholsonová ukázala niekoľkým eurokomisárom a mnohým europoslancom dokumentárny film nakrútený počas tejto návštevy, ktorý spôsobil "prebudenie" a vzišla z neho odpoveď v podobe rezolúcie.

"Za veľa európskych peňazí sa dialo veľa ohavností, ktoré rómskym komunitám priniesli veľmi nízku pridanú hodnotu," konštatovala na margo neefektívneho míňania eurofondov za minulých vlád.

Rezolúcia vyčíta členským štátom EÚ vrátane Slovenska nezmyselné byrokratické prekážky, ktoré vedú k nečerpaniu európskych peňazí na riešenie problémov rómskych osád.

"Neriešením problémov napätie medzi osadami a majoritným obyvateľstvom len narastá. Investovať do rómskych osád sa stalo v našom regióne také nepopulárne, že peniaze z EÚ fondov radšej vrátime," povedala Nicholsonová.

Za najväčší úspech považuje to, že rezolúcia spomína princíp podmienenosti, čo znamená, že ak starosta alebo primátor nebude riešiť problémy v osade, nebude môcť za európske peniaze napríklad rekonštruovať námestie pred voľbami.

Text prináša aj konkrétne riešenia zásadných sociálno-ekonomických problémov rómskych osád.

"V Európe rastie extrémizmus a rasizmus, politici z členských štátov, na vládnej aj lokálnej úrovni nemajú politickú vôľu riešiť problémy menšín, lebo majú záujem o hlasy väčšiny. Musíme vyzvať členské štáty, aby vytiahli zo šuplíkov stratégie a akčné plány a začali tie ciele reálne plniť. Pri vyhodnocovaní projektov sa nesmieme uspokojiť s výstupmi, vyhodnocovať musíme reálne výsledky," uviedla poslankyňa Nicholsonová.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 07:59