StoryEditor

Americké akcie výrazne rástli. Dolár sa naopak oslabil, záujem o americkú menu klesá

17.10.2022, 22:54
Autor:
ČTKČTK

Libra je tento mesiac zatiaľ hlavným hýbateľom devízového trhu, uviedol jeden z analytikov.

Americké akcie začali týždeň výrazným rastom. Náladu na globálnych akciových trhoch dnes zlepšilo zrušenie plánovaných daňových škrtov v Británii. Správa o prekvapivo miernom poklese štvrťročného zisku spoločnosti Bank of America navyše podporila optimizmus ohľadom firemných výsledkov v Spojených štátoch.

Dow Jonesov index, ktorý zahŕňa akcie tridsiatich popredných amerických podnikov, si dnes pripísal 1,86 percenta a uzavrel na 30.185,82 bodu. Širší index S & P 500 vzrástol o 2,65 percenta na 3 677,95 bodu a index Nasdaq Composite, v ktorom je zastúpených mnoho firiem z odvetvia vyspelých technológií, sa zvýšil dokonca o 3,43 percenta na 10 675,80 bodu.

Nový britský minister financií Jeremy Hunt dnes oznámil, že britská vláda zruší takmer všetky plánované daňové škrty, ktoré pred tromi týždňami predstavil kabinet konzervatívnej premiérky Liz Trussovej a ktoré znepokojili trhy. Hunt, ktorý minulý týždeň vo funkcii ministra financií nahradil Kyseliniho Kwartenga, mal pôvodne s návrhom zmien vystúpiť až na konci októbra.

Akcie banky Bank of America dnes posilnili o viac ako šesť percent. Firma dnes oznámila, že jej zisk v treťom štvrťroku medziročne klesol o deväť percent na 6,6 miliardy dolárov.

Prekonal však očakávania analytikov. Štvrťročné výsledky tento týždeň zverejní tiež napríklad výrobca elektromobilov Tesla, streamovacia služba Netflix a farmaceutický koncern Johnson & Johnson.

Na devízovom trhu dnes americký dolár výrazne oslaboval, britská libra naopak ťažila zo zrušenia plánovaných daňových škrtov. Jednotná európska mena euro si voči doláru krátko po 22:00 hodine SELČ pripisovala zhruba 1,2 percenta na 0,9835 dolára. Libra v rovnakom čase pridávala vyše 1,6 percenta na 1,1350 dolára.

"Libra je tento mesiac zatiaľ hlavným hýbateľom devízového trhu. Veľká zmena ohlásená britskou vládou obnovila dôveru v libru a obmedzila záujem o americký dolár," uviedol podľa agentúry Reuters analytik Adam Button zo spoločnosti Forexlive.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 00:10