StoryEditor

Potravinári a obchodníci varujú pred negatívami zmien v príplatkoch ku mzde

24.10.2022, 11:33
Autor:
TASRTASR

Novela Zákonníka práce, ktorá má opätovne naviazať výšku príplatkov ku mzde na minimálnu mzdu, môže priniesť negatívne dopady na zdražovanie potravín, konkurencieschopnosť a zamestnanosť.

V spoločnom otvorenom liste pred tým varujú Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, Potravinárska komora Slovenska (PKS), Slovenská aliancia moderného obchodu (SAMO) a Zväz obchodu. Poslancov Národnej rady (NR) SR vyzývajú, aby návrh odmietli.

"V prvom rade si dovoľujeme upozorniť, že predmetný návrh zákona, ktorý prešiel prvým čítaním v NR SR, môže spôsobiť fatálne a v mnohých prípadoch aj nezvratné škody, predovšetkým v poľnohospodárskej a potravinárskej prvovýrobe, spracovateľskom odvetví, ako aj v oblasti predaja potravinárskych výrobkov," varujú združenia potravinárov a obchodníkov.

Podstatou tejto hrozby je podľa nich návrh zmeny určovania výšky príplatkov ku mzde tak, aby boli opätovne naviazané na vývoj minimálnej mzdy.

Mesačná minimálna mzda má po dohode sociálnych partnerov vzrásť od 1. januára budúceho roka na úroveň 700 eur. "Akúkoľvek zmenu preto považujeme za podvod na tejto dohode," konštatujú združenia.

Ak bude návrh novely Zákonníka práce schválený v súčasnej podobe, povedie to podľa nich k ďalšiemu zvýšeniu cien najmä základných potravín.

"Tým, že bude musieť dôjsť k zvýšeniu výšky príplatkov ku mzde v prvovýrobe, spracovaní aj predaji poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov, je dôvodné predpokladať rast cien osobitne pekárskych výrobkov, zeleniny, mäsa, mlieka, vajec, ale aj ďalších výrobkov," upozorňujú.

Ďalším negatívnym dôsledkom návrhu bude podľa nich klesajúca konkurencieschopnosť slovenských poľnohospodárskych a potravinárskych producentov.

"Pekári, mliekari, spracovatelia a chovatelia mäsa, ale aj ďalší potravinári sa ešte nestihli vyrovnať s energetickou krízou a hrozí, že po zmene Zákonníka práce sa už s krízou ani nevyrovnajú a budú musieť mnohí z nich ukončiť produkciu. To negatívne dopadne aj na zamestnanosť a namiesto príplatkov za prácu tak mnohí zamestnanci o prácu môžu prísť," avizujú združenia.

Negatívne dôsledky schválenia novely možno očakávať aj u predajcov potravín. V tejto súvislosti pripomínajú krach siete 200 predajní spoločnosti Kačka v roku 2019, kedy sa výrazne zvýšili práve príplatky ku mzde.

"Vtedy prišli o prácu stovky zamestnancov a slovenskí dodávatelia prišli o milióny eur nevyplatených za potravinárske produkty, ktoré vyrobili. Podobná situácia sa môže opakovať, či už pôjde o poľnohospodársky alebo potravinársky podnik," varujú.

Navrhované zmeny Zákonníka práce znížia podľa nich aj možnosti zvyšovať v daných odvetviach základné platy, keďže sa budú musieť prudko navýšiť príplatky za prácu cez sviatok, v noci a cez víkend. To znevýhodní najmä ohrozené skupiny ľudí, ako sú slobodné matky alebo rodiny s deťmi, ktoré sú cez víkend prevažne doma s deťmi, pokračujú v otvorenom liste.

"Apelujeme týmto na zodpovednosť poslancov NR SR a vyzývame ich, aby sa pričinili o zvrátenie negatívnych dôsledkov navrhovanej novely Zákonníka práce. V opačnom prípade budú spoluzodpovední za všetky spôsobené spoločenské, ako aj hospodárske škody, ktoré táto, s nikým nekonzultovaná legislatíva, prinesie," dodávajú v spoločnom stanovisku potravinári a obchodníci.

 

01 - Modified: 2024-04-04 14:21:16 - Feat.: - Title: Edgar Baker: Očakávania dnešného slovenského kandidáta a opatrenia firiem 02 - Modified: 2024-03-18 19:00:00 - Feat.: - Title: Rast platov sťažuje lákanie investorov 03 - Modified: 2024-01-19 09:44:01 - Feat.: - Title: Väčšina Slovákov chce nástupný plat do 1 500 eur, sťahovať sa nechcú, ukazuje prieskum 04 - Modified: 2024-01-21 10:40:33 - Feat.: - Title: Víťazom dekády sú slovenskí zamestnanci 05 - Modified: 2023-12-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Top pseudotéma
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 09:58