StoryEditor

Prepojovací plynovod Poľsko-Slovensko je pripravený na prevádzku

11.11.2022, 17:42
Autor:
TASRTASR

Význam diela pre energetickú bezpečnosť EÚ bol potvrdený jeho opakovaným zaradením do zoznamu projektov spoločného záujmu vydávaného Európskou komisiou od roku 2013.

Prepojovací plynovod Poľsko-Slovensko je pripravený na komerčnú prevádzku. Kapacita nového prepojovacieho bodu na hranici medzi Poľskom a Slovenskom bude dostupná od 12. novembra. Na svojej internetovej stránke o tom informoval prepravca plynu eustream.

Prepojovací plynovod Poľsko-Slovensko má celkovú dĺžku 164 kilometrov. Na poľskej strane má plynovod dĺžku 61,3 km (Strachocina-hranica). Dĺžka slovenskej časti je 103 km od štátnej hranice po kompresorovú stanicu Veľké Kapušany.

Význam diela pre energetickú bezpečnosť EÚ bol potvrdený jeho opakovaným zaradením do zoznamu projektov spoločného záujmu PCI vydávaného Európskou komisiou od roku 2013. Realizácia projektu je spolufinancovaná z Nástroja na prepájanie Európy.

Plynovod oficiálne otvoril premiér Eduard Heger (OĽANO) spoločne s predsedom vlády Poľska Mateuszom Morawieckim ešte koncom augusta, do komerčnej prevádzky sa po splnení všetkých administratívnych procesov dostane až v novembri. Prvá denná aukcia sa má podľa eustreamu uskutočniť už v piatok.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
24. apríl 2024 17:19