StoryEditor

Rusi zakázali vstup do elektrárne v Záporoží niektorým zamestnancom, tvrdí ukrajinský generálny štáb

28.11.2022, 23:31
Autor:
TASRTASR

Zákaz sa má týkať tých zamestnancov, ktorí nepodpísali zmluvy s energetickým gigantom Rosatom.

Ukrajinská armáda v pondelok uviedla, že Moskva zakázala vstup do Záporožskej jadrovej elektrárne ZAES ukrajinským technikom, ktorí odmietli podpísať zmluvy s ruským štátnym energetickým gigantom Rosatom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

ZAES je najväčšou jadrovou elektrárňou v Európe. Rusi ju obsadili už v marci, napriek tomu ju však naďalej prevádzkovali ukrajinskí technici.

"Podľa dostupných informácií zakázali okupanti od dnešného dňa vstup na územie záporožskej elektrárne... zamestnancom, ktorí odmietli podpísať zmluvu s Rosatomom," uviedol ukrajinský generálny štáb vo svojej pravidelnej zvodke.

Rusko sa k informácii dosiaľ nevyjadrilo. ZAES bola od marcového obsadenia Rusmi opakovane vystavená ostreľovaniu, ktoré na nej zatiaľ zanechalo len menšie škody. Z ostreľovania, ktoré vyvolalo obavy z jadrovej katastrofy, sa už celé mesiace navzájom obviňujú Kyjev a Moskva.

Šéf ukrajinského štátneho energetického podniku Enerhoatom Petro Kotin v nedeľu naznačil, že by sa Rusi mohli pripravovať na opustenie tejto elektrárne. Moskva v pondelok tieto správy poprela.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
23. apríl 2024 14:30