StoryEditor

Rozprava k rozpočtu sa skončila. Poslanci o ňom budú hlasovať na budúci piatok

01.12.2022, 10:10
Autor:
redred

 

 

Rozprava k návrhu zákona o štátnom rozpočte na rok 2023 sa skončila. V závere vystúpil ešte minister financií Igor Matovič (OĽANO), ktorý sa poďakoval za diskusiu. Verí, že v parlamente nájdu dostatočnú podporu pre štátny rozpočet. Hlasovať o zákone roka by sa malo budúci piatok 9. decembra o 11:00 hodine.

"Zákon o rozpočte je zákon roka. Vieme, že je to komplikované, viem, že sme menšinová vláda s menšinovou podporou v parlamente, ale pevne verím, že v prípade rozpočtu väčšinovú podporu nájdeme," vyhlásil Matovič v záverečnom slove.

Diskusiu o štátnom rozpočte odštartovali poslanci v stredu 30. novembra. V rozprave vystúpili viacerí poslanci najmä z radov opozície. SaS avizovala, že návrh rozpočtu nepodporí. Poslanec Ondrej Dostál z klubu SaS dal návrh, aby parlament vrátil návrh zákona na dopracovanie.

Podmienkou podporenia rozpočtu zo strany Smeru-SD je garancia predčasných volieb. Strana zároveň navrhla presunúť 3 miliardy eur v rámci štátneho rozpočtu na budúci rok na sociálnu oblasť, zdravotníctvo a školstvo. Matovič vyzval poslancov, aby nazerali na návrh rozpočtu bez politikárčenia.

Z návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2023 až 2025, ktorý v polovici októbra schválila vláda, vyplýva, že deficit verejných financií SR by mal v budúcom roku vzrásť na 6,44 percenta hrubého domáceho produktu HDP z tohtoročných takmer päť percent.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
16. apríl 2024 08:01