StoryEditor

Moskva odsúdila návrh EÚ na vytvorenie tribunálu pre ruské zločiny na Ukrajine

01.12.2022, 13:45
Autor:
ČTKČTK

Ursula Von der Leyenová v stredu uviedla, že ruská agresia spôsobila Ukrajine škody, ktoré sa podľa Európskej komisie odhadujú na 600 miliárd eur.

Moskva neuzná prípadný medzinárodný tribunál pre súdenie Ruska kvôli jeho pôsobeniu na Ukrajine, oznámil podľa agentúry TASS hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Zámer vytvoriť tribunál pre súdenie prípadných ruských zločinov spáchaných počas vojny na Ukrajine avizovala v stredu šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Francúzske ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že v tejto súvislosti už začalo pracovať so svojimi európskymi a ukrajinskými partnermi a že cieľom je získať čo najširšiu podporu tribunálu na medzinárodnej úrovni.

"Pokusy zriadiť akési tribunály nebudú mať žiadnu legitimitu a nestretnú sa s naším prijatím, ale s odsúdením," okomentoval dnes oznámenie von der Leyenovej Peskov.

Prezidentský hovorca dodal, že Rusko naopak pozorne sleduje všetky zločiny, ktoré podľa neho od roku 2014 pácha Kyjev. Vyhlásil, že Západ nie je schopný k porušovaniu práva zo strany Kyjeva zaujať kritický postoj.

Rusko v roku 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym a podporilo tiež proruské separatistické hnutia na ukrajinskom Donbase. Dlhodobo tvrdí, že Kyjev pošliapava práva rusky hovoriacich ľudí v oblasti. Tým tiež okrem iného zdôvodnilo svoju februárovú inváziu na Ukrajinu, ktorá si podľa OSN vyžiadala životy už najmenej 6 595 civilistov a vyhnala milióny ľudí z domovov.

Von der Leyenová v stredu tiež uviedla, že ruská agresia spôsobila Ukrajine škody, ktoré sa podľa Európskej komisie odhadujú na 600 miliárd eur. Navrhla zabaviť majetok, ktorý krajiny Európskej únie zmrazili Rusku v reakcii na inváziu na Ukrajinu, a použiť ho na náhradu spôsobených strát.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 23:54