StoryEditor

Vo Vatikáne rozsvietili vianočný strom a odhalili betlehem

03.12.2022, 20:06
Autor:
ČTKČTK

Pápež František poďakoval zástupcom talianskych obcí za ich dary. Postavy v betleheme zo Sutria sú vyrezané z dreva. Vatikán dnes slávnostne odhalil tiež druhé jasličky, darované Guatemalou.

Vo Vatikáne dnes oficiálne rozsvietili vianočný strom. Svätý stolík získal 30 metrov vysokú jedli darom od malej horskej dediny Rosello v regióne Abruzzo. Počas ceremónie na Svätopetrskom námestí boli rovnako odhalené osvietené jasličky, ktoré darovala severotalianska dedina Sutrio, uviedol web Vatican News.

Pápež František poďakoval zástupcom talianskych obcí za ich dary. Postavy v betleheme zo Sutria sú vyrezané z dreva. Vatikán dnes slávnostne odhalil tiež druhé jasličky, darované Guatemalou, ktoré sú vystavené v pápežskej hale Pavla VI. Betlehemy podľa Františka ľuďom pomáhajú znovu objaviť "skutočné bohatstvo Vianoc", odlišných "od tých konzumných a komerčných".

image

Na ukrajinské konzuláty prišli balíčky s očami zvierat. Nevedia nás poraziť, tak zastrašujú, reaguje Kyjev

Svätopetrské námestie vo Vatikáne mala tento rok pôvodne zdobiť 54 metrov vysoká jedľa bielokorá z talianskych hôr. Tesne pred výrubom ale ochrancovia prírody upozornili, že strom je vyše 200 rokov starý, rastie v prírodnej rezervácii a tento druh je navyše zákonom chránený. Drevorubači od výrubu na poslednú chvíľu upustili. Dedina Rosello musela vybrať iný strom, ktorý potom ozdobili výrobky pacientov z rehabilitačného psychiatrického zariadenia.

Pápež sa dnes nad symbolikou vianočného stromu krátko zamyslel. "Rovnako ako stromy, tak aj ľudia potrebujú korene. Pretože len tie, ktoré sú zakorenené v dobrej pôde, zostávajú pevné, rastú, zrejú, odolávajú vetrom, ktoré nimi otriasajú, a stávajú sa orientačným bodom pre tých, ktorí sa na nich pozerajú. Ale bez koreňov sa nič z toho nedeje: bez pevných základov zostáva človek vratký. Je dôležité udržiavať korene, v živote rovnako ako vo viere," uviedol.

image

Tlmené alebo jasné osvetlenie? Európa čelí dileme pre energetickú krízu. Dekorácie budú žiariť menej

Talianska katolícka cirkev dnes tiež oznámila, že v rámci uvoľnenia opatrení proti šíreniu koronaviru opätovne zavedie počas omší podávanie rúk, ktoré symbolizuje mier. Na vrchole pandémie bolo toto gesto pri bohoslužbách zrušené; vlani sa obnovilo iba čiastočne, ľudia si mali namiesto podania ruky pozrieť do očí či inštruovať hlavou.

01 - Modified: 2024-04-08 12:48:22 - Feat.: - Title: Ľudskú dôstojnosť podľa Vatikánu porušuje vojna, náhradné materstvo či zmena pohlavia 02 - Modified: 2024-03-12 10:56:41 - Feat.: - Title: Vatikánsky sekretár objasňuje pápežove výroky: Prvou podmienkou pre mier na Ukrajine je ukončiť agresiu 03 - Modified: 2024-03-10 12:30:41 - Feat.: - Title: Pápež nevyzýval Ukrajinu, aby sa vzdala, ale aby začala rokovania, tvrdí Vatikán 04 - Modified: 2024-03-03 14:53:30 - Feat.: - Title: Vojna nie je cestou k lepšiemu svetu, vraví pápež František 05 - Modified: 2024-03-02 13:04:07 - Feat.: - Title: Pápež František prijal vo Vatikáne nemeckého kancelára Scholza
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
24. apríl 2024 18:34