StoryEditor

Do českých zbrojoviek prídu pracovať tisícky ukrajinských expertov. Napĺňa sa tým dohoda Fialu so Zelenským

12.12.2022, 12:33
Autor:
TASRTASR

"Našim otvorene deklarovaným záujmom je vytvoriť spoločné klastre celých odvetví, na ktorých budeme pracovať spoločne s Ukrajinou. Tým pádom budú v bezpečnostnom zázemí v Česku pracovať aj ukrajinskí experti," povedal námestník českej ministerky obrany Tomáš Kopečný.

Tisícky ukrajinských expertov budú v českých zbrojárskych firmách pracovať na spoločných projektoch a výroba niektorých zbraňových systémov by sa mala začať v prvej polovici budúceho roka. V rozhovore pre Český rozhlas to uviedol námestník českej ministerky obrany Tomáš Kopečný, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Na zvýšenie súčasných výrobných kapacít českých zbrojárskych firiem sú podľa Kopečného potrebné nielen investície, ale aj ľudské zdroje. Ukrajina má podľa jeho slov v obrannom priemysle významné skúsenosti a vyniká v ňom.

"Našim otvorene deklarovaným záujmom je vytvoriť spoločné klastre celých odvetví, na ktorých budeme pracovať spoločne s Ukrajinou. Tým pádom budú v bezpečnostnom zázemí v Česku pracovať aj ukrajinskí experti," povedal Kopečný.

Pracovnou posilou v českých zbrojárskych firmách budú technici vo výrobe. "Ak sa ale bavíme o nejakých modifikáciách súčasnej sovietskej techniky, tak to musia byť inžinieri, ktorí presne vedia, ako vyzerajú stroje a ťažká technika v súčasnej podobe, aby ju bolo možné aj modernizovať," doplnil.

Dohodu o spolupráci v zbrojárskom priemysle označil za výsledok rokovaní českého premiéra Petra Fialu a ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského z konca októbra. Na spoločnom rokovaní v Kyjeve sa vtedy zúčastnila časť českej vlády. "Panuje jednoznačná zhoda, že vybudujeme strategické zázemie pre spoločné výrobné kapacity na obranu Ukrajiny, Česka a Aliancie," uviedol námestník.

Výroba niektorých kľúčových zbraňových systémov či komponentov by sa mala začať v prvom polroku 2023. V prvej fáze sa chce český rezort obrany zamerať na spoločnú modernizáciu a opravy a neskôr aj na výrobu ťažkej bojovej techniky.

Financie na túto spoluprácu poskytnú medzinárodní donori v rámci Kodanskej iniciatívy – škandinávske krajiny a Veľká Británia. Pomôcť by mali aj Spojené štáty či Holandsko.

01 - Modified: 2024-04-23 06:29:24 - Feat.: - Title: Britský premiér oznámi zvýšenie vojenskej podpory pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-04-22 21:31:06 - Feat.: - Title: Ukrajinská armáda sa domnieva, že Rusko sa snaží preniknúť do Časiv Jaru s 20-tisíc až 25-tisíc vojakmi 03 - Modified: 2024-04-22 21:27:28 - Feat.: - Title: Ukrajina a USA začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, avizuje Zelenskyj 04 - Modified: 2024-04-22 18:51:08 - Feat.: - Title: Biden prisľúbil Zelenskému rýchle poslanie pomoci po jej schválení. Zelenskyj ďakuje za „neochvejnú podporu“ 05 - Modified: 2024-04-22 17:41:07 - Feat.: - Title: Nórsko plánuje zvýšiť pomoc Ukrajine. Zatiaľ prisľúbilo 6,4 miliardy, avizuje však, že suma výrazne vzrastie
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
23. apríl 2024 09:13