StoryEditor

Maďari budú mať základné potraviny lacnejšie, vláda predĺžila cenový strop

13.12.2022, 23:58
Autor:
ČTKČTK

Ministerstvo poľnohospodárstva uviedlo, že zastropovanie bude pokračovať kvôli vojne na Ukrajine a kvôli inflácii "spôsobenej chybnými opatreniami zavedenými Bruselom".

Maďarská vláda do konca apríla predĺžila cenový strop na základné potraviny. Dnes o tom podľa agentúry MTI informovalo ministerstvo poľnohospodárstva. Minulý týždeň naopak zrušila cenový limit na pohonné hmoty.

Ministerstvo uviedlo, že zastropovanie bude pokračovať kvôli vojne na Ukrajine a kvôli inflácii "spôsobenej chybnými opatreniami zavedenými Bruselom".

Zavedenie cenových stropov na niektoré položky, ako je bravčové mäso, stolový olej alebo múka, bolo pilierom snáh maďarskej vlády chrániť domácnosti pred rastúcimi životnými nákladmi.

V novembri inflácia vystúpila na 22,5 percenta, čo prekonalo odhady. Jej miera je v Maďarsku najvyššia z krajín Vyšehradskej štvorky, kam ďalej patrí Česko, Slovensko a Poľsko. Cenový strop maďarská vláda už vlani zaviedla aj pri pohonných hmotách, keď však začali palivá dochádzať, bola nútená minulý týždeň strop zrušiť. Výsledkom bol silný rast cien.

Podľa vlády maďarského konzervatívneho premiéra Viktora Orbána sú príčinou inflácie sankcie, ktoré Európska únia uvalila na Rusko kvôli jeho agresii voči Ukrajine. Orbán, ktorý je známy svojím ústretovým postojom voči Moskve, volá po ich zrušení.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 09:15