StoryEditor

Štáty Únie sa predbežne dohodli na pláne REPowerEU. Má pomôcť zbaviť sa závislosti od ruských energií

14.12.2022, 10:58
Autor:
ČTKČTK

Európska komisia s návrhom prišla v máji v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. Cieľom iniciatívy je zbaviť Úniu energetickej závislosti od Ruska prostredníctvom spolupráce s inými dodávateľmi, silnejšieho využívania obnoviteľných zdrojov alebo zvyšovania energetickej účinnosti.

Zástupcovia členských krajín Európskej únie sa predbežne dohodli s Európskym parlamentom na konečnej podobe plánu REPowerEU, ktorý má únii pomôcť vymaniť sa zo závislosti od ruských fosílnych palív.

Program prináša pre tento účel nové granty v celkovej výške 20 miliárd eur, ktoré budú štáty čerpať cez dodatky k takzvaným plánom obnovy reagujúcich na pandémiu. 

Dohodu na spustení kľúčového programu oznámilo v noci na dnes české predsedníctvo v Rade EÚ, ktoré členské štáty pri vyjednávaní s parlamentom zastupovalo. "Splnili sme, čo sme sľúbili: REPowerEU vstúpi do platnosti začiatkom budúceho roka," uviedol jeden z vyjednávačov Europarlamentu Siegfried Mureşan.

Európska komisia s návrhom prišla v máji v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. Cieľom iniciatívy je zbaviť Úniu energetickej závislosti od Ruska prostredníctvom spolupráce s inými dodávateľmi, silnejšieho využívania obnoviteľných zdrojov alebo zvyšovania energetickej účinnosti.

Jednotlivé členské štáty budú teraz predkladať plány na dosiahnutie týchto cieľov v dodatočnej kapitole svojich plánov obnovy po covidovej pandémii.

Europoslanci sa s Radou EÚ okrem iného dohodli, že 30 percent pridelených prostriedkov majú štáty vynaložiť na projekty cezhraničného významu. Pätinu požadovaných peňazí môžu vlády získať vopred, čo má podporiť rýchlu realizáciu plánov.

Členské štáty môžu tiež požiadať o pôžičky z pôvodného pandemického fondu obnovy. Pokiaľ ide o nových 20 miliárd v grantoch, tie budú nakoniec zo 60 percent hradené z Inovačného fondu, v ktorom sú príjmy z predaja emisných kvót určené na podporu ekologických technológií. Zvyšných 40 percent chcú krajiny získať rýchlejším predajom časti povoleniek.

Princíp rozdelenia dotácií medzi jednotlivých členov podľa Rady EÚ zostal v súlade s jej stanoviskom z októbra. Dohodu z nočného rokovania musia ešte europoslanci aj členské krajiny potvrdiť samostatne, aby mohla vstúpiť do platnosti.

01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 08:22