StoryEditor

Lukašenko po stretnutí s Putinom: Verím, že Európa začne načúvať hlasu rozumu

19.12.2022, 18:37
Autor:
TASRTASR

Ruský prezident Vladimir Putin vo svojom verejnom vyhlásení označil Bielorusko za najbližšieho spojenca Moskvy.

Ruský prezident Vladimir Putin ani jeho bieloruský hostiteľ, prezident Alexandr Lukašenko, sa vo verejnom vyhlásení po pondelkovom stretnutí v Minsku nezmienili o Ukrajine. Informuje o tom TASR na základe správ televízie CNN a agentúry AFP.

Putin v krátkom vyjadrení označil Bielorusko za najbližšieho spojenca Ruska. Očakáva, že vzájomná obchodná výmena tento rok dosiahne rekordných 40 miliárd eur.

Lukašenko podľa CNN uviedol, že napriek istým "ostrejším hranám" vo vzájomných vzťahoch tieto dva štáty nachádzajú odpovede na všetky hrozby. Podľa AFP vyzval na užšiu vojenskú spoluprácu Bieloruska s Ruskom.

"Rusko a Bielorusko sú otvorené dialógu s ostatnými štátmi, vrátane európskych. Dúfam, že tieto čoskoro začnú načúvať hlasu rozumu," vyhlásil Lukašenko.

Pred návštevou Putina v Minsku sa špekulovalo, že bude tlačiť na Lukašenka, aby na Ukrajinu poslal bieloruské jednotky, ktoré by tak bojovali po boku Rusov. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov však tieto úvahy odmietol ako "hlúpe nepodložené výmysly".

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 12:27