StoryEditor

Cenový strop na plyn ukončí ruské manipulácie s trhom, vyhlásil Morawiecki

19.12.2022, 19:48
Autor:
ČTKČTK

"Na posledných stretnutiach v Bruseli sa našej väčšinovej koalícii podarilo prelomiť odpor - najmä zo strany Nemecka," uviedol poľský premiér Mateusz Morawiecki.

Dnešné rozhodnutie krajín Európskej únie obmedziť ceny plynu podľa poľského premiéra Mateusza Morawieckého ukončí manipulácia trhu zo strany Ruska a ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom.

Morawiecki to uviedol na Facebooku. Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck zase podľa agentúry DPA poznamenal, že Berlín za obmedzenie cien mohol hlasovať vďaka bezpečnostným opatreniam, ktoré návrh obsahoval.

"Na posledných stretnutiach v Bruseli sa našej väčšinovej koalícii podarilo prelomiť odpor - najmä zo strany Nemecka," uviedol Morawiecki. "To znamená koniec manipulácií trhu Ruskom a jeho firmou Gazprom," poznamenal tiež.

V príspevku narážal okrem iného na to, že práve Nemecko sa proti dohode dlho stavalo. Berlín sa totiž obával o bezpečnosť dodávok v prípade zavedenia cenového stropu. Svetoví dodávatelia by potom podľa neho mohli predávať svoj plyn inde, napríklad na ázijských trhoch, kde by zaň dostali viac peňazí.

K zmene postoja podľa nemeckého ministra Habecka prispeli prijaté opatrenia. "Definovali sme mnoho nástrojov, ktoré výrazne znižujú riziko nezamýšľaného efektu," poznamenal na začiatku ministerskej schôdzky v Bruseli. Mechanizmus by podľa neho automaticky prestal fungovať, napríklad ak by bolo potrebné časti firiem alebo obyvateľov nariadiť obmedzenie spotreby plynu.

Dvadsaťsedmička dohodou, ktorú majú členské krajiny začať uplatňovať 15. februára, reaguje na prudký nárast cien plynu v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu. Tie v auguste šplhali až k cene 300 eur za megawatthodinu MWh.

Krajiny EÚ počítajú s tým, že sa cenový strop automaticky aktivuje v prípade, že cena termínových kontraktov na kľúčovom virtuálnom trhu Title Transfer Facility tri dni v rade prekročí 180 eur (asi 5,04 eura) za MWh. Zároveň musí jej rozdiel oproti priemernej svetovej cene skvapalneného zemného plynu LNG predstavovať najmenej 35 eur.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 07:26