StoryEditor

Macron vyzýva Európu, aby v oblasti bezpečnosti znížila svoju závislosť od Spojených štátov

22.12.2022, 12:10
Autor:
TASRTASR

Macron súčasne zdôraznil, že bez ohľadu na to, či Ukrajina vstúpi do NATO alebo nie, bude musieť dostať bezpečnostné záruky, ktoré budú o to silnejšie, že bola napadnutá Ruskom.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa domnieva, že Európa musí v rámci Severoatlantickej aliancie zohrávať asertívnejšiu úlohu, znížiť svoju závislosť od Spojených štátov a rozvíjať vlastné obranné kapacity, aby zabezpečila mier v regióne, ktorým otriasa vojna na Ukrajine. Povedal to v rozhovore, ktorý poskytol v stredu pre francúzsky denník Le Monde, americký Wall Street Journal a libanonský an-Nahár na palube lietadla pri návrate zo summitu v jordánskej metropole Ammán. 

Macron v rozhovore zdôraznil, že svoje úsilie o rozvoj európskej obrany nevníma ako alternatívu k NATO. Tvrdí, že silnejšia Európa umožní kontinentu, aby sa v rámci aliancie stal autonómnejší – konať „vo vnútri NATO, s NATO, ale aj nezávisle od NATO“.

„Aliancia nie je niečo, od čoho som závislý, je to niečo, čo si vyberám... Musíme prehodnotiť našu strategickú autonómiu,“ zdôraznil Macron podľa denníka Le Monde.

Francúzsky prezident sa v rozhovore vyjadril aj k perspektíve vstupu Ukrajiny do NATO. „Vstup Ukrajiny do NATO by Rusko vnímalo ako konfrontáciu. So súčasným Ruskom si to neviete predstaviť,“ povedal Macron.

Macron súčasne zdôraznil: „Bez ohľadu na to, či Ukrajina vstúpi do NATO alebo nie — a to nie je najpravdepodobnejší scenár — bude musieť dostať bezpečnostné záruky, ktoré budú o to silnejšie, že bola napadnutá Ruskom.“

V rozhovore sa Macron vrátil aj k svojej téze, že na konci ukrajinského konfliktu je potrebné poskytnúť „bezpečnostné záruky“ nielen Ukrajine, ale aj Rusku, za čo si nedávno vyslúžil silnú kritiku v Kyjeve i vo východnej Európe.

„Nakoniec budeme musieť všetkých dostať za spoločný stôl. A tak by mi všetci Európania a ľudia zo Západu, ktorí mi kážu o morálke, mali vysvetliť, s kým budú sedieť za jedným stolom,“ vyhlásil Macron.

„Nechcem, aby Číňania a Turci boli jediní, ktorí budú rokovať deň po...,“ povedal Macron, pričom narážal na sprostredkovateľské úsilie tureckej diplomacie.

01 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 02 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 03 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 04 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 05 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 09:31