StoryEditor

Iránsky súd pripustil odvolanie tamojšieho rapera proti trestu smrti

24.12.2022, 15:30
Autor:
ČTKČTK

Saman Sajdí, známy aj ako Saman Jasín, je iránsko-kurdský raper, ktorého piesne boli hlavne o nerovnosti, útlaku a nezamestnanosti. Obvinený bol z pokusu o zabitie príslušníkov bezpečnostných zložiek, zapálenie odpadkového koša a streľby do vzduchu. Spevák všetky obvinenia popiera.

Iránsky najvyšší súd pripustil odvolanie rapera Samana Sajdího proti trestu smrti, ktorý mu udelil súd nižšej inštancie. Potvrdil ale iný udelený trest smrti, ktorý bol vynesený nad ďalším z iránskych demonštrantov. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na iránsku justíciu.

Saman Sajdí, známy aj ako Saman Jasín, je iránsko-kurdský raper, ktorého piesne boli hlavne o nerovnosti, útlaku a nezamestnanosti. Obvinený bol z pokusu o zabitie príslušníkov bezpečnostných zložiek, zapálenie odpadkového koša a streľby do vzduchu. Spevák všetky obvinenia popiera. O záchranu svojho syna prosila vo videu zverejnenom minulý týždeň na sociálnych sieťach aj Sajdího matka.

Súd najprv oznámil, že pripustil odvolanie Sajdího aj ďalšieho z demonštrantov. Následne ale iránska agentúra Mízán, ktorá je napojená na iránsku justíciu, napísala, že prijaté bolo len spevákovo odvolanie. Druhého z demonštrantov obvinili zo zabitia policajta a zranenia piatich ďalších ľudí.

Irán nedávno popravil dvoch väzňov zadržaných pri demonštráciách proti režimu. Protesty v krajine vypukli v polovici septembra po tom, ako zomrela 22-ročná Iránka kurdského pôvodu Mahsá Amínová. Tá bola zadržaná podľa médií kvôli tomu, že mala príliš voľne nasadený hidžáb - šatok, ktorým si má moslimská žena zakrývať vlasy a dekolt a ktorý ženy v Iráne musia od islamskej revolúcie z roku 1979 nosiť na verejnosti. Podľa polície žena utrpela infarkt, podľa jej rodiny a ďalších zdrojov zomrela na následky policajnej brutality.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 15:45