StoryEditor

USA stále zápasia so zimnou búrkou, doposiaľ si vyžiadala najmenej 34 životov

26.12.2022, 07:00
Autor:
ČTKČTK

Približne 60 percent populácie USA čelí nejakému druhu výstrahy pred zimným počasím.

Mrazivé počasie a zimné búrky si v Spojených štátoch v posledných dňoch vyžiadali najmenej 34 ľudských obetí a očakáva sa, že ich počet ešte porastie, pretože niektorí obyvatelia uviazli vo svojich domoch, uviedla v noci na dnes agentúra AP. Desaťtisíce domácností a firiem sa ocitli bez elektriny.

Rozsah búrky je takmer bezprecedentný, pretože zasiahla oblasť od Veľkých jazier na hraniciach s Kanadou po rieku Rio Grande pozdĺž hranice s Mexikom. Zhruba 60 percent americkej populácie čelí nejakému druhu výstrahy pred zimným počasím. Teploty prudko klesli pod normálne hodnoty od Skalistých hôr až po Apalačské pohorie.

Len do nedeľňajšieho popoludnia bolo v USA podľa serveru FlightAware zrušených vyše 1 700 letov. Plnou silou búrka udrela na Buffalo, kde kombinácia vetra o sile hurikánu a snehu ochromila aj úsilie záchranných zložiek.

Guvernérka štátu Kathy Hochulová povedala, že v nedeľu uviazli takmer všetky hasičské vozidlá v meste. Miestne letisko má byť podľa miestnych úradov uzavreté až do utorkového rána. Podľa Národnej meteorologickej služby bolo na letisku v nedeľu o 7:00 hodine miestneho času 109 centimetrov snehu.

Búrka prerušila dodávky elektriny od štátu Maine po Seattle, ale poruchy sa darilo priebežne opravovať a podľa serveru poweroutage.us bolo v nedeľu popoludní bez prúdu menej ako 200-tisíc odberateľov, oproti vrcholu 1,7 milióna.

Úmrtia súvisiace s búrkou boli v posledných dňoch hlásené z celých USA, okrem iného 13 zo štátu New York a desať z Ohia. Šesť motoristov zahynulo pri nehodách v štátoch Missouri, Kansas a Kentucky.

V Kanade pri nehode autobusu na diaľnici v provincii Britská Kolumbia v sobotu zahynuli štyria ľudia a 36 ľudí bolo ošetrených so zraneniami.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 08:51