StoryEditor

Výrobca pracovných rukavíc Miro Gloves musel počas covidu hľadať ďalší sortiment, výroba sa zastavila

08.01.2023, 08:21
Autor:
ČTKČTK

Pracovné rukavice, ktoré chránia pred zranením pri činnostiach, kde hrozí odrezanie, porezanie, popálenie alebo poleptanie, ale stále zostávajú ťažiskom výroby, takmer z 90 percent.

Spoločnosť Miro Gloves, ktorá patrí k najväčším výrobcom rukavíc vrátane pracovných v strednej Európe, musela kvôli obmedzeniu priemyselnej výroby v čase pandémie covidu-19 hľadať nových zákazníkov. Po rokoch sa vrátila k výrobe zimných pletených rukavíc, ktorú kedysi zastavila. Dovtedy fabrika v Borovej na Svitavsku dodávala rukavice na ochranu proti porezaniu hlavne firmám z automobilového priemyslu alebo mäsiarom, povedal konateľ Miroslav Koumar.

"Potom prišiel covid a industrial prestal fungovať. Tak som rozmýšľal nad tým, že sa vrátime späť k zimnej výrobe, a keď už sa budeme vracať, nechcel som ísť do lacných vecí, pretože toho je tu natiahnutého z Číny veľa. Skúsili sme urobiť niečo luxusnejšie, máme vlnu, kašmír, merino vlnu, vieme valchovať alebo urobiť strečové rukavice," uviedol Koumar.

Pracovné rukavice, ktoré chránia pred zranením pri činnostiach, kde hrozí odrezanie, porezanie, popálenie alebo poleptanie, ale stále zostávajú ťažiskom výroby, takmer z 90 percent. Uplatňujú sa pri lisovaní plastov, v gumárenskom priemysle, v strojárstve, pri montážach, výrobe automobilov, v potravinárstve i sklárňach. Firma tiež vyvinula produkt na ochranu ramien či materiály, ktoré sa nanášajú na pracovné odevy, aby boli chránené nohy. V Borovej predtým bežne vyrobili až tri milióny párov rukavíc ročne, v poslednom čase to bola sotva polovica.

Firma sa tiež pustila do výroby vlnených čiapiek. Od septembra sa objednávky ochranných rukavíc zvýšili, zimného tovaru sa ale bude spoločnosť držať ďalej. Založila si e-shop, ponúka ich aj prostredníctvom partnerov a agentov v zahraničí. Dodáva vlnené rukavice a ďalšie doplnky pre rybárov, poľovníkov, má zákazky od armády a policajných zložiek. Dopyt je aj po elastických návlekoch z merino vlny, ktoré si ľudia môžu schovať pod civilné oblečenie alebo ich používať v kancelárii, ale aj rukaviciach so špeciálnou úpravou okolo brečiek prstov, vďaka ktorej sa s nimi dá používať šikovný telefón.

Spoločnosť 80 percent produkcie vyváža, a to aj do zámoria. "Keby sme nemali záber po celej Európe, tak tu už asi nie sme, alebo len v Česku. Takto sme to preklepali s nulou, dva roky sme nezarobili ani korunu, ale zaplatili sme všetky mzdy a náklady," povedal Koumar. Konkurenčnú výrobu oproti čínskym výrobkom vidí vo veľkej pružnosti a prispôsobivosti výroby v menších sériách. Čiastočnú energetickú sebestačnosť zabezpečujú fotovoltaické panely na streche haly s celkovým výkonom 100 kilowattov, ktoré od jari do jesene pokryjú väčšinu spotreby elektriny.

Kým pandémia covidu otriasla priemyselnou výrobou, mala firma ročné tržby medzi 50 a 80 miliónmi korún, predchádzajúce tri roky klesli na 40 miliónov korún. "Teraz sa pomaly vraciame k skorším výsledkom, zisk je ale stále nízky, za minulý rok by sme sa mohli dostať možno k miliónu korún, pretože musíme stále investovať," povedal Koumar.

Rodinná spoločnosť Miro Gloves v súčasnosti zamestnáva 25 ľudí, ktorí obsluhujú až 250 strojov. História firmy siaha do roku 1990, keď Ladislav Koumar, otec súčasného konateľa, chcel nadviazať na dlhoročnú tradíciu výroby pletených rukavíc. Ako sídlo zvolil Borovú, kde sa rukavice vyrábajú už od roku 1948, keď tam boli prevezené stroje zo zrušeného závodu v blízkej obci Oldříš. V roku 1949 závod v Borovej prevzal štátny podnik Modeta, ktorý bol jedným z najväčších výrobcov textilu v Československu a združoval 12 závodov s viac ako 4000 zamestnancami. V tom čase mal závod v Borovej označenie 06 a pracovalo v ňom 160 ľudí. Po roku 1989 sa skončila štátna výroba rukavíc, Ladislav Koumar potom využil svoj patent z 80. rokov. Vďaka nemu vznikli prvé rukavice, ktoré sa nedajú prerezať, v Česku.

01 - Modified: 2024-04-05 04:45:28 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste. Epidemiológ vysvetľuje situáciu 02 - Modified: 2024-03-28 18:09:10 - Feat.: - Title: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19, tvrdí Kotlár z SNS 03 - Modified: 2024-03-28 17:00:00 - Feat.: - Title: Lockdown ako politická objednávka? Zverejnené dokumenty vyvolali v Nemecku silné emócie 04 - Modified: 2024-03-06 21:55:37 - Feat.: - Title: Vedci v Nemecku skúmali muža, ktorý sa dal 217-krát očkovať proti covidu 05 - Modified: 2024-03-07 10:00:00 - Feat.: - Title: Toto konšpirátori nepredýchajú. Muž sa nechal zaočkovať proti Covidu viac ako 200-krát: Takto zareagovalo jeho telo
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
24. apríl 2024 13:51