StoryEditor

Poľsko chce poslať Kyjevu tanky aj bez súhlasu Nemecka. Ich postoj je neprijateľný, tvrdí Morawiecki

22.01.2023, 16:58
Autor:
ČTKČTK

Nemecko je podľa poľského premiér ekonomicky a vojensky silná krajina a nemusela by použiť všetky svoje zdroje.

Poľsko je pripravené poslať Ukrajine tanky nemeckej výroby Leopard 2 aj bez súhlasu Berlína. Agentúre PAP to dnes povedal poľský premiér Mateusz Morawiecki, ktorý nemeckú pozíciu označil za "neprijateľnú".

Varšava chce podľa Morawieckého vybudovať menšiu koalíciu, ktorá bude ochotná Ukrajine napadnutej Ruskom poslať tanky a ďalšie vybavenie. Ukrajina a Európa vojnu vyhrajú, či už s Nemeckom, alebo bez neho, dodal poľský premiér.

Zástupcovia piatich desiatok krajín podporujúcich Ukrajinu v piatok na stretnutí na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku oproti očakávaniam nerozhodli o poskytnutí tankov Leopard ukrajinským ozbrojeným silám. Nemecký minister obrany Boris Pistorius následne uviedol, že rozhodnutie príde v najbližších dňoch.

"Postoj Nemecka je neprijateľný. Vojna sa začala už takmer pred rokom. Nevinní ľudia zomierajú každý deň a ruské bomby ničia ukrajinské mestá," povedal Morawiecki. "Čo ďalšie Nemecko potrebuje, aby si otvorilo oči a začalo konať tak, aby to zodpovedalo potenciálu nemeckého štátu? "dodal poľský premiér.

Nemecko je podľa Morawieckého ekonomicky a vojensky silná krajina a nemusela by použiť všetky svoje zdroje, ale iba ich časť. "Berlín by nemal oslabovať alebo sabotovať činnosť ostatných krajín," povedal Morawiecki.

Varšava podľa premiéra rokuje so zhruba 15 krajinami, ktoré sú pripravené dodať Kyjevu moderné tanky a techniku aj bez súhlasu Berlína, píše Le Figaro. Poľsko podľa francúzskeho denníka chce Kyjevu poslať až 14 tankov Leopard.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 21:51