StoryEditor

Viacerí poslanci váhajú, či podporia zmenu ústavy

24.01.2023, 17:30
Autor:
ninnin

Mne sa veľmi nepozdáva tých päť pozmeňujúcich návrhov, takže uvidíme, čo bude nakoniec schválené a podľa toho sa rozhodnem, povedal nezaradený poslanec Martin Čepček.

Národná rada rokuje o novele Ústavy, ktorá by ich doviedla ku predčasných voľbám. Na schválenie je potrebných 90 hlasov, pričom viacerí poslanci, s ktorých podporou sa ráta, začali vyjadrovať váhavé postoje. "Nie som ešte v tejto chvíli rozhodnutá, ešte bežia rokovania," povedala nezaradená poslankyňa Katarína Hatráková.

Dodala, že vážne ústavné zmeny by sa nemali diať v takýchto procesoch. Spomenula, že na schôdzu je predložených viacero pozmeňujúcich návrhov, pričom nevie, ktoré z nich sa podarí odsúhlasiť.

"Nemyslím si, že predčasné voľby vyriešia problém, ktorý tu máme," dodala s tým, že si vie predstaviť aj podporu úradníckej vlády. 

Definitívne rozhodnutý nie je ani nezaradený poslanec Martin Čepček. "Mne sa veľmi nepozdáva tých päť pozmeňujúcich návrhov, takže uvidíme, čo bude nakoniec schválené a podľa toho sa rozhodnem," povedal.

Nesúhlasí najmä s úpravou, ktorú priniesol Juraj Šeliga na zakotvenie špeciálnej prokuratúry a súdu do Ústavy. Problém má Čepček aj s vynechaním referenda. ​

Poslanec OĽaNO Györgyi Gyimesi potvrdil, že na 99 percent nepodporí návrh novely Ústavy, na ktorom sa dohodli strany bývalej koalície. "Mám problém s jedným volebným obvodom," uviedol.

Dodal, že jeho jeden hlas by zavážiť nemal, keďže koalícia mala na začiatku 95 hlasov. Viacerí bývalí koaliční poslanci však hovoria, že nie sú o správnosti tohto riešenie presvedčení. Výhrady má aj bývalý člen SaS Martin Klus. "Ja osobne mám najzásadnejší problém s jedným volebným obvodom. Zafixovať to na ústavnú podobu nie je dobrý nápad," povedal s tým, že síce je pripravený novelu odsúhlasiť, no v hre je aj možnosť, že tak neurobí. 

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 01:59