StoryEditor

V Predjordánsku pochovali obete izraelskej razie v Džaníne

27.01.2023, 16:36
Autor:
TASRTASR

Pohreby v Predjordánsku sa konali niekoľko hodín po tom, ako izraelská armáda v noci na piatok podnikla letecké útoky na pásmo Gazy, odkiaľ bolo predtým smerom na Izrael vypálených niekoľko rakiet.

Vo viacerých lokalitách v Predjordánsku sa v piatok konali pohreby deviatich Palestínčanov, ktorí prišli o život počas štvrtkovej razie izraelských bezpečnostných zložiek v utečeneckom tábore Džanín.

Ako uviedla agentúra AP, po viacerých pohrebných obradoch došlo k incidentom a potýčkam medzi izraelskými silami a palestínskymi demonštrantami, informuje TASR.

AP napríklad spresnila, že na pohrebe 22-ročného mladíka mávali davy Palestínčanov vlajkami strany Fatah, ktorá ovláda Palestínsku samosprávu, i militantného hnutia Hamas, ktorý vládne v pásme Gazy.

V uliciach mesta ar-Rám zasa maskovaní Palestínčania hádzali kamene a odpaľovali pyrotechniku smerom k príslušníkom izraelskej polície, ktorá odpovedala rozptýlením slzotvorného plynu.

Po štvrtkovej razii v Džaníne zavládli obavy, že do násilností by mohli prerásť aj tradičné piatkové modlitby moslimov v areáli mešity al-Aksá v Jeruzaleme. Izraelská polícia v tomto meste bola preto v piatok v pohotovosti.

Na nádvorí mešity sa dopoludnia zišli desiatky moslimských veriacich, ktorí skandovaním hesiel vyjadrovali solidarity s obeťami razie izraelských bezpečnostných zložiek v Džaníne.

Poludňajšie modlitby v areáli mešity Al-Aksá, ktorá je často katalyzátorom násilností medzi Palestínčanmi a izraelskou políciou, mali relatívne pokojný priebeh, dodala AP.

Napätie na tomto posvätnom mieste, ktoré si židia uctievajú ako Chrámovú horu, vyvolalo v minulosti násilie. Toto miesto sa považuje za tretie najposvätnejšie v islame a najsvätejšie miesto v judaizme.

Pohreby v Predjordánsku sa konali niekoľko hodín po tom, ako izraelská armáda v noci na piatok podnikla letecké útoky na pásmo Gazy, odkiaľ bolo predtým smerom na Izrael vypálených niekoľko rakiet.

Táto nová eskalácia na palestínskych územiach je výzvou pre novú izraelskú krajne pravicovú vládu; zrejme tiež opäť vyvolá diskusiu o základných príčinách konfliktu, o zámeroch novej izraelskej vlády, ako aj o rozhodnutí Palestínskej samosprávy zastaviť bezpečnostnú koordináciu s Izraelom ako odvetu za raziu v Džaníne, konštatovala AP.

01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 19:29:30 - Feat.: - Title: Bidenova administratíva "nemôže podporiť" izraelskú ofenzívu do Rafahu, tvrdí Blinken 05 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 09:05