StoryEditor

Niektoré palestínske organizácie privítali útok v Jeruzaleme, hovoria o reakcii na "izraelské zločiny"

28.01.2023, 09:50
Autor:
ČTKČTK

"Operácia v Jeruzaleme je prirodzenou odozvou na masaker v Džaníne," uviedol hovorca islamistického hnutia Hamas, ktoré vládne v Pásme Gazy.

Niektoré palestínske organizácie privítali piatkový útok na synagógu v Jeruzaleme, pri ktorom zomrelo sedem ľudí. Považujú ho za reakciu na izraelské zločiny na okupovaných územiach, píše dnes server The Jerusalem Post. Útok podporilo aj libanonské hnutie Hizballáh, napísala agentúra Reuters. V súvislosti s útokom izraelskej bezpečnosti sily zadržali 42 ľudí a izraelská armáda posilnila svoje stavy na Západnom brehu Jordánu.

Podľa serveru The Jerusalem Post niektorí Palestínčania vyšli v noci na dnes oslavovať piatkový útok do ulíc. Viaceré palestínske organizácie, napríklad Ľudový front pre oslobodenie Palestíny či Palestínsky islamistický džihád, privítali "hrdinný čin" útočníka.

"Operácia v Jeruzaleme je prirodzenou odozvou na masaker v Džaníne," uviedol hovorca islamistického hnutia Hamas, ktoré vládne v Pásme Gazy. Podľa médií bol útočník členom tohto hnutia. Pri operácii izraelskej armády v Džaníne tento týždeň zomrelo deväť Palestínčanov.

Hnutie Fatah, ktoré vládne na Západnom brehu Jordánu, uviedlo, že "výbušná situácia bola nevyhnutným výsledkom rastúcich zločinov okupácie proti nášmu ľudu". Podľa hnutia medzinárodné spoločenstvo neurobilo dosť, aby zabránilo izraelskej agresii proti Palestínčanom.

Útok podľa agentúry Reuters vo vyhlásení podporilo aj hnutie Hizballáh, ktoré je aktívne v susednom Libanone a dostáva podporu z Iránu, hlavného protivníka Izraela v regióne.

Izraelská armáda dnes ráno oznámila, že posilnila svoje jednotky na okupovanom Západnom brehu Jordánu. "Polícia zadržala kvôli výsluchu 42 podozrivých, a to vrátane rodinných príslušníkov teroristov," uviedla izraelská polícia. Samotného útočníka bezpečnostné zložky zabili krátko po útoku.

21-ročný muž, ktorý podľa izraelskej polície býval vo východnom Jeruzaleme, začal v piatok večer strieľať na ľudí, ktorí vychádzali zo synagógy po modlitbe. Útok odsúdili USA, Bezpečnostná rada OSN a mnoho medzinárodných politikov, a to vrátane českého prezidenta Miloša zemana a premiéra Petra Fialu.

01 - Modified: 2024-04-18 10:00:10 - Feat.: - Title: World Press Photo vyhrala snímka z Pásma Gazy, zachytáva Palestínčanku s mŕtvym dieťaťom v náručí 02 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 03 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej? 04 - Modified: 2024-04-17 06:04:00 - Feat.: - Title: Bezpečnostná rada OSN bude zajtra hlasovať o žiadosti Palestínčanov o plné členstvo 05 - Modified: 2024-04-15 21:17:00 - Feat.: - Title: Propalestínski demonštranti zablokovali dopravu na moste Golden Gate. Protestom chcú mať dopad na ekonomiku
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
18. apríl 2024 14:33