StoryEditor

Moskva ponúkla Turecku a Sýrii pomoc po zemetrasení. Rusi už pomáhajú s odstraňovaním trosiek

06.02.2023, 20:05
Autor:
TASRTASR

Ruský prezident Vladimir Putin telefonicky vyjadril sústrasť tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi a sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi.

Rusko oznámilo, že 300 jeho vojakov sa v Sýrii podieľa na odstraňovaní následkov zemetrasenia s magnitúdou 7,8, ktoré v noci na pondelok zasiahlo Turecko a Sýriu a vyžiadalo si najmenej 2300 obetí. TASR správu prevzala z agentúry AFP a televízie CNN.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že príslušníci ruských ozbrojených síl začali s "odstraňovaním trosiek, pátraním po obetiach a poskytovaním lekárskej pomoci v oblastiach, kde otrasy spôsobili najväčšie škody".

Šéf Kremľa Vladimir Putin telefonicky vyjadril sústrasť tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi a sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi a oboch ubezpečil, že "Moskva je pripravená poskytnúť okamžitú pomoc pri odstraňovaní následkov tohto nešťastia".

Okamžitú pomoc Turecku prisľúbil aj grécky premiér Kyriakos Mitsotakis. Atény a Ankara sa už podľa neho dohodli na vyslaní gréckych záchranárov a v prípade potreby je Grécko ochotné poskytnúť ďalšie vybavenie, zdravotnícky materiál, prikrývky a stany.

Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 zasiahlo v noci na pondelok oblasť na juhovýchode Turecka blízko hraníc so Sýriou. Epicentrum sa nachádzalo severne od tureckého mesta Gaziantep. Celkový počet obetí v Turecku a Sýrii stúpol na najmenej 2 300, zranenia utrpeli ďalšie tisícky osôb.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
24. apríl 2024 04:36