StoryEditor

Budajov rezort odmieta kritiku zamestnávateľov pre klimatický zákon, chce s nimi diskutovať

07.02.2023, 18:58
Autor:
TASRTASR

So zamestnávateľskými združeniami plánuje ministerstvo diskutovať a pozýva ich za rokovací stôl.

Ministerstvo životného prostredia odmieta kritiku návrhu klimatického zákona zo strany zamestnávateľských združení v súvislosti s poškodením ekonomiky a životnej úrovne ľudí. Podľa rezortu pravdepodobne vychádza z nepochopenia podstaty novej legislatívy.

So zamestnávateľskými združeniami plánuje diskutovať a pozýva ich za rokovací stôl. Informovalo o tom oddelenie komunikácie rezortu.

Záujem zamestnávateľských organizácií – Republikovej únie zamestnávateľov, Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení a Asociácie priemyselných zväzov a dopravy k návrhu klimatického zákona rezort víta.

Podľa dočasne povereného ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽANO) navrhovaný klimatický zákon nepoškodzuje priemysel, ale nastavuje realistické pravidlá a určuje zodpovedné ministerstvá za plnenie dekarbonizačných cieľov.

"V prípade nerešpektovania povinností môžu Slovensku hroziť sankcie zo strany Európskej únie a OSN, pretože Slovensko je zmluvnou stranou Rámcového dohovoru o zmene klímy a z toho mu plynú určité povinností," zdôraznil.

Návrh klimatického zákona podľa ministerstva primárne nerieši problematiku emisií v priemysle. Ako vysvetlilo, na tento účel slúži špeciálny nástroj – Európsky systém obchodovania s emisnými kvótami (EÚ ETS).

Právna úprava z dielne ministerstva má riešiť oblasti mimo EÚ ETS, teda dopravu, budovy, poľnohospodárstvo, využívanie pôdy, zmeny vo využívaní pôdy a lesného hospodárstva, odpady, priemyselné procesy či rozpúšťadlá a fluorované skleníkové plyny.

Dosiahnuť cieľ zníženia emisií do roku 2030 a klimatickú neutralitu v roku 2050, musí byť podľa envirorezortu spoločnou úlohou.

Návrh klimatického zákona počíta napríklad s podaním klimatických žalôb na štát či so vznikom rady pre klímu, ktorá by mala kontrolovať jednotlivé rezorty v plnení klimatických plánov. Cieľom je zníženie emisií skleníkových plynov do roku 2030 najmenej o 55 percent v porovnaní s rokom 1990 a vzťahuje sa na všetky sektory a ministerstvá.

Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov, Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení SR a Asociácii priemyselných zväzov a dopravy považujú zodpovedný prístup k ochrane životného prostredia za správny a plne ho podporujú.

V stanovisku však upozornili, že prijímať zákony a opatrenia, ktoré škodia ekonomike, znížia konkurencieschopnosť priemyslu a prehĺbia klesajúcu životnú úroveň obyvateľstva, nemá zmysel. Návrh zákona z dielne ministerstva životného prostredia považujú za značne škodlivý a nadbytočný.

01 - Modified: 2024-04-17 10:28:02 - Feat.: - Title: Taraba dostal úlohu. Má pripraviť novú výzvu na obnovu domov 02 - Modified: 2024-04-13 10:02:40 - Feat.: - Title: Ministerstvo životného prostredia tvrdí, že nebrzdí delimitáciu pozemkov v národných parkoch 03 - Modified: 2024-04-12 11:15:18 - Feat.: - Title: VIDEO Ochranári vložili do kmeňa GPS lokátor. Drevo z Tatranského národného parku má končiť v zahraničí 04 - Modified: 2024-04-15 08:49:02 - Feat.: - Title: Košický U. S. Steel prišiel o 600 miliónov. Taraba peniaze presúva inde, zdôvodňuje to situáciou v USA 05 - Modified: 2024-04-04 12:57:42 - Feat.: - Title: Envirorezort pripravuje novú, komplexnú stratégiu odpadového hospodárstva
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
20. apríl 2024 15:03