StoryEditor

Facebook umožnil moldavskému oligarchovi Šorovi zverejniť príspevky proti vláde

17.02.2023, 12:18
Autor:
TASRTASR

AP pripomína, že Ilan Šor je zapletený do krádeže miliardy dolárov z moldavských bánk v roku 2014. Na sankčný zoznam USA bol zaradený vlani za to, že presadzuje záujmy Ruska.

Sociálna sieť Facebook umožnila moldavskému oligarchovi Ilanovi Šorovi, ktorý žije v exile v Izraeli a má väzby na Kremeľ, zverejňovať reklamy vyzývajúce na protesty a povstania voči prozápadnej vláde v Kišiňove. Stalo sa to napriek tomu, že Šor figuruje na sankčnom zozname Spojených štátov, napísala v piatok agentúra AP.

V úsilí vzbudiť hnev z rastúcej inflácie a z cien palív sa platené inzeráty Šorovej populistickej politickej strany zameriavali na kritiku vlády prezidentky Maie Sanduovej. V jednom z nich z októbra vládny kabinet obviňovali z korupcie a kleptokracie.

Facebook napokon tieto príspevky odstránil – avšak až po tom, čo ich v Moldavsku videli milióny ľudí. Spoločnosť Meta, ktorá vlastní Facebook aj Instagram, pre AP uviedla, že príspevky vymazala hneď, ako ich objavila. Hovorca zdôraznil, že Meta bude pokračovať v identifikácii falošných účtov, ktoré porušujú jej pravidlá.

Americké firmy majú zákaz finančných transakcií s osobami či skupinami, na ktoré sa vzťahujú sankcie.

Príspevky ukazujúce, ako Rusko a jeho spojenci využívajú sociálne siete na šírenie propagandy a dezinformácií, našli pracovníci neziskovej organizácie Reset so sídlom v Londýne, ktorí skúmajú dosah sociálnych sietí na demokraciu.

Felix Kartte z Resetu varoval, že odozva spoločnosti Meta by mohla mať rozsiahle následky pre európsku bezpečnosť. Ako povedal, "ich platformy sú naďalej zneužívané Kremľom a ruskými tajnými službami a pre nečinnosť tejto spoločnosti riskujú USA i Európa stratu kľúčového spojenca v regióne".

Sanduová tento týždeň obvinila Moskvu zo snahy zvrhnúť vedenie bývalej sovietskej republiky Moldavska s cieľom zabrániť jej vstupu do EÚ a využiť ju vo vojne proti Ukrajine. Rusko, ktoré má vojakov v moldavskom odštiepeneckom regióne Podnestersko, to však popiera.

"Destabilizačné snahy sú pre naše inštitúcie realitou a predstavujú skutočný problém," vyhlásila vo štvrtok Sanduová. "Potrebujeme rozhodné kroky na posilnenie bezpečnosti našej krajiny," dodala.

Moldavsko od ruskej invázie na Ukrajinu z februára 2022 zaznamenalo prílev utečencov a výpadky elektriny po útokoch na ukrajinskú energetiku. V krajine – značne závislej od ruského zemného plynu – vypukli protesty proti zvyšujúcim sa cenám, čo Kišiňov označil za súčasť Kremľom podporovanej snahy o destabilizáciu moldavskej vlády.

AP pripomína, že Šor je zapletený do krádeže miliardy dolárov z moldavských bánk v roku 2014. Čelí obvineniam z úplatkárstva s cieľom zabezpečiť si pozíciu šéfa moldavskej centrálnej banky. Na sankčný zoznam USA bol zaradený vlani v októbri za to, že presadzuje záujmy Ruska.

01 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 02 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto 03 - Modified: 2024-04-24 14:03:56 - Feat.: - Title: Ako ovplyvnia Rusko rakety dlhšieho doletu pre Ukrajinu? Putinov hovorca hovorí, čo musí Kremeľ spraviť 04 - Modified: 2024-04-24 12:41:45 - Feat.: - Title: Scholz Ukrajine neposkytne strely Taurus, bojí sa, že tým zavlečie Nemecko do vojny. Sľúbuje inú formu podpory 05 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné
menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
24. apríl 2024 19:02