StoryEditor

ECB výraznejšie zvýši úrokové sadzby, uvádza vo svojej prognóze najväčšia nemecká banka

22.02.2023, 12:22
Autor:
TASRTASR

Deutsche Bank počíta s tým, že by ECB mala zvýšiť úrokové sadzby na nadchádzajúcom zasadnutí v marci o 50 bázických bodov.

Deutsche Bank upravila svoju prognózu, čo sa týka zvyšovania úrokových sadzieb zo strany Európskej centrálnej banky ECB a ich maximálnej úrovne. Ako v stredu uviedla, najnovšie predpokladá, že po ukončení súčasného cyklu sprísňovania menovej politiky bude depozitná sadzba o 50 bázických bodov vyššia, než očakávala pôvodne. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa novej prognózy najväčšej nemeckej banky by ECB mala zvýšiť úrokové sadzby na nadchádzajúcom zasadnutí v marci o 50 bázických bodov a v rovnakom rozsahu aj v máji. Následne počíta so zvýšením sadzieb ešte v júni, a to o 25 bázických bodov.

V predchádzajúcej prognóze ekonómovia Deutsche Bank počítali s tým, že ECB zvýši úrokové sadzby v marci o 50 bázických bodov a v máji pristúpi k finálnemu zvýšeniu o 25 bodov.

Revízia odhadu podľa Reuters znamená, že kľúčová sadzba by mala na záver cyklu sprísňovania menovej politiky dosiahnuť 3,75 percenta, zatiaľ čo pôvodne ekonómovia banky počítali s finálnou sadzbou na úrovni 3,25 percenta.

Ako dôvod svojej revízie sadzieb smerom nahor uviedli vyššiu odolnosť ekonomiky eurozóny, ako aj "jastrabiu" rétoriku viacerých členov Rady guvernérov ECB.

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
25. apríl 2024 04:01