StoryEditor

Rusom sa nepodarilo vytlačiť obrancov z Bachmutu. Mesto pravdepodobne tak skoro neobkľúčia, znie z USA

05.03.2023, 08:26
Autor:
ČTKČTK

Za posledných 24 hodín Rusko vykonalo šesť raketových a 24 ďalších vzdušných útokov a v 65 prípadoch útočili zo salvových raketometov.

Podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny ISW je nepravdepodobné, že by ruské sily čoskoro obkľúčili Bachmut. Ruské sily si zrejme zabezpečili dostatočnú výhodu, pokiaľ ide o polohu, aby mohli zvrátiť situáciu v určitých častiach Bachmutu, ale doteraz nedonútili ukrajinské sily stiahnuť sa a pravdepodobne nebudú môcť mesto čoskoro obkľúčiť, napísal inštitút vo svojej správe.

Ruský postup v Bachmute je podľa ISW pomalý a postupný a rovnako nenaznačuje, že by Rusi mohli mesto prevziať nejakým "frontálnym útokom". Skôr to vraj vyzerá, že sa snaží Ukrajincov donútiť opustiť obranné pozície.

"Možno pôvodne mali v úmysle ukrajinské sily v Bachmute obkľúčiť, ale ukrajinské velenie signalizovalo, že sa pravdepodobne radšej stiahne, ako aby riskovali obkľúčenie," dodal inštitút.

Ako uviedol vo svojom pravidelnom rannom hlásení ukrajinský generálny štáb, ruské sily sa rovnako ako v predchádzajúcich dňoch sústredili najmä na operácie na frontoch pri obciach Kupjansk, Lyman, Bachmut, Avdijivka a Šachtarske.

Za posledných 24 hodín podnikli Rusi šesť raketových a 24 ďalších vzdušných útokov a v 65 prípadoch útočili zo salvových raketometov. Niektoré z týchto útokov smerovali na civilnú infraštruktúru.

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
19. apríl 2024 02:48